Đukanović podneo ostavku

Crnogorski premijer Milo Đukanović podneo je danas ostavku. Ova odluka nije ishitrena, niti je doneta pod bilo čijim pritiskom, istakao Đukanović. Novi mandatar trebalo bi da bude Igor Lukšić. Povukao se i potpredsednik Vlade Svetozar Marović.

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović podneo je danas ostavku. Đukanović je na konferenciji za novinare u Podgorici saopštio da se povlači iz političkog života, istakavši da tu odluku nije doneo ishitreno, niti pod bilo čijim pritiskom. Trebalo bi da novi mandatar bude dosadašnji ministar finansija Igor Lukšić, koga je jednoglasno podržao i Glavni odbor DPS-a.

"Iz izvršne vlasti odlazim čiste savesti i uzdignuta čela, ne mogu tvrditi da je ovo što sam uradio za Crnu Goru bilo najbolje, ali je to najviše što sam mogao", rekao je Đukanović. 

Čin povlačenja je, kako je objasnio Đukanović, opredeljen uverenjem da je jedan ciklus završen - obnovljena je država, napravljen korak ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Sada se, objašnjava sada već bivši crnogorski premijer, otvara novi ciklus kojem su potrebni novi ljudi, kojima treba pružiti šansu.

Na pitanje da li se povlači pod pritiskom međunarodne zajednice, Đukanović je rekao da se Crna Gora oslobađa "provincijskog duha inferiornosti" u odnosu na, kako neki tvrde, nekada Beograd, a sada Brisel i da ne prima ničije diktate.

Ostaće u vrhu DPS-a, a na pitanje da li će se baviti politikom, rekao je da se sada povlači sa funkcije premijera, a da ne zna šta će biti 2013. godine.

Upitan da li njegov odlazak ima veze sa sudbinom Iva Sanadera, Đukanović je rekao da je svako poistovećivanje sa nekim viđenim scenarijima u okruženju samo posledica neprofesionalnog odnosa medija, kao i patološke opsednutosti njime.

Politička penzija posle dve decenije 

Nekada najmlađi predsednik Vlade u Evropi, sa samo 29 godina, Đukanović je do danas bio premijer sa najdužim stažom, kome do 20 godina vlasti nedostaju dva meseca. 

Za to vreme, Đukanović je jednom bio predsednik i pet puta premijer Crne Gore. Od izbora do izbora, Demokratska partija socijalista, koju predvodi već 12 godina, sve ubedljivije pobeđuje.

Đukanović je učestvovao u stvaranju državne zajednice sa Srbijom, već tada nagovestivši skori razlaz. Četiri godine kasnije, najzaslužniji je za crnogorsku nezavisnost.

Najzaslužniji je, kažu upućeni, i za priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Potreba da sledimo politički realizam i da na taj način sledimo naše strateške i nacionalne interese, opredelili su Vladu za donošenje odluke o priznanju", rekao je Đukanović u oktobru 2008. godine.

Bivši premijer Crne Gore prešao je put od saborca Slobodana Miloševića do jednog od njegovih glavnih neprijatelja, od prijatelja srpske opozicije sredinom devedesetih, do njihovog oponenta kada dolaze na vlast 2000. godine, zatim od prijateljstva i kumstva sa Momirom Bulatovićem i Ratkom Kneževićem, do otvorenog neprijateljstva.

Đukanović: Trućanja o švercu cigareta

Ne odričući se prijateljstva sa Stankom Subotićem, Đukanović već devet godina odbacuje optužbe da je umešan u šverc cigareta i govori da su to "budalasta trućanja balkanskih nesrećnika".

Kontinuitet dve decenije na vlasti prekidao je dva puta - 1998. godine, kada je izabran za predsednika Crne Gore, i posle referenduma, 2006. godine, kada je mesto premijera ustupio Željku Šturanoviću.

U februaru 2007. godine, Đukanović je rekao da je očekivao da sa odlaskom sa državne funkcije sebi može obezbediti nešto više slobodnog vremena i kvalitet života koji priželjkuje.

Iako je plata koju prima kao premijer jedna od najmanjih u svetu, strani mediji stavljaju ga na listu najbogatijih državnika.

Posle tri ostvarena zadatka, nezavisnosti Crne Gore, koja je na korak do NATO-a i statusa kandidata za Evropsku uniju, kaže, zaslužio je da se povuče iz visoke politike.

Tamošnja opozicija mu ne veruje, navodeći da se povlači pod pritiskom međunarodne zajednice.

broj komentara 55 pošalji komentar
(sreda, 22. dec 2010, 17:33) - anonymous [neregistrovani]

drug clan

Samo da ne pomislis da si nekoga uvrijedio,ja jesam i bicu clan njegove grupe, ma kako se zvala i to sa ponosom,vjeruj, sto mogu da stanem uz takvog covjeka.Ne sudi o nekome koga ne poznajes,promijenio bi misljenje za 6 minuta!

(sreda, 22. dec 2010, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

Iz 1990 i iz 2010

Mlad, pošten, sposoban, uspešan u svakom pogledu.
Dosta mu je politike i sad odlazi u privrednike.
Sve priče ispričane o Đukanoviću a u vezi sa švercom su zle izmišljotine, tako kaže on.
Nevin je, dok sud drugačije ne donese odluku.
Sva ta romantična priča o uspehu, mi liči na Sanadera.
A bilo bi za potpunu informaciju dobro, kad bi Đukanović obeldanijo svoju imovinsku karticu iz 1990 i iz 2010.
Pa ako tu sve štima, svi mi, sumljivci koji mlatimo glavom, moramo mu se izviniti.

(sreda, 22. dec 2010, 10:46) - Bosko [neregistrovani]

Nas predsjednik

Iskreno ne volim politiku ,kako je to tema za sve a svi se smatraju pametniji od drugih i najpametniji.Zao mi je sto se raspala Jugoslavija naravno ,ali kad su se rastavili je tako i bolje pa j ei Crna Gora posla svojim putem ,daniej bilo Mila nikad to Crnogorci uspjeli nebi,jer mnogi pricaju protiv njega a sa njime se sasvim slazu ,zalosno je da je tipicna narav ili osobina nasih ljudi da govore jedno kako bi ispali pametniji od drugog a misle isto ili slicno kao sto mu je reko drugi ,ustvari vide realitet ali ga ne izgovaraju.Milo je mlad i dostojan Predsjednik i mislim kako Crna Gora sa Milom tako i Srbija sa Tadicem imaju najbolje ljude u istoriji.Malde ljude treba pustati da rade stari su se zaledili starim idejama koje su nas unistile i dovele do ove lose situcije ,dajmo sve mladosti i rukama i zivimo svi zajedno kao braca jer to i jesmo ali svako u svojoj kuci tada je mir i medju svima ostalima .Nilo je legenda ma sto da se o njemu prica nikad Crna Gora nece imati jednu licnost tako jaku i sigurnu kao sto je on bijo neka ga zovu brutva jer to i jeste srecno svima mladima samo tako dalje !

(sreda, 22. dec 2010, 10:17) - anonymous [neregistrovani]

Jedan je Milo

Da jeste,sa svojom politikom oterao je hiljade srpskih turista,koji sada idu na letovanje u Grcku i Spaniju.

(sreda, 22. dec 2010, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

Milo svercer

Kome to zahvaljujes na svemu,jeli Milu sverceru cigareta koji je zaradio na svercu 14,8 miliona dolara?Sigurno si i ti clan njegove grupe.

(sreda, 22. dec 2010, 09:43) - anonymous [neregistrovani]

znak jednakosti =

Kakva slučajnost, ako je u opšte slučajnost?!?.
Milo odlazi sa političke scene a iz EU. stižu optužbe na računa Tačija...MMMMM...

Mislim da MZ. 'oće jednim udarcem da se oslobodi Balkanskih bosova...Vreme će pokazati dali je ovo slučajnost?...Rekao bi', da je EU.prepoznala problem na Balkanu, koje su i oni u jedno određeno vreme, kad je to njima trebalo, snažno podržavali a sada bi da se tog balasta oslobode...

Slučajnosti se dešavaju, ali za ovako krupne političke događaje se nikako ne može reći da je slučajnost...Živi bili pa videli...

(utorak, 21. dec 2010, 23:28) - anonymous [neregistrovani]

bari za mila

pa prodao je sve u cg sto je mogao jedino jos nije buljaricko polje i jaz pa ce se on vrnuti kad za to dodje vreme taman kad se vrne iz barija ako se vrne

(utorak, 21. dec 2010, 23:20) - anonymous [neregistrovani]

BRAVO

samo tako ali vratice se on cim ga zovnu u bari ponovo

(utorak, 21. dec 2010, 23:17) - anonymous [neregistrovani]

"Zimbabve'

"Interesuje me koliko i promena vlasti u Zimbabveu!"Vidim...samo sto nisi crkao.

(utorak, 21. dec 2010, 23:12) - anonymous [neregistrovani]

Jedan je Milo

jedan od najtelentovanijih politicara, sa samo 50-tak godina postigao je sve sto se moze postici...