Sanader pristaje na izručenje

Bivši hrvatski premijeru Ivo Sanader se ne protivi izručenju Hrvatskoj, rekao njegov advokat. Njemu je danas određen ekstradicioni pritvor od 14 dana. Predsednik Josipović traži "pravedan sudski postupak bez pritisaka politike i javnosti". Istraga zašla u "pore" imovine porodice Sanader.

Državno tužilaštvo Salcburga saopštilo je da je dežurni sudija saslušao bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera i odredio mu pritvor pred izručenje od najmanje 14 dana.

Sanader je saslušan u vezi s razlozima za njegovo pritvaranje, kao i o utvrđivanju identiteta, a saslušanju je prisustvovao i advokat.

Šef zatvora u Salcburgu Ditmar Knebel je rekao da su prvi pregledi pokazali da je Sanader u dobrom medicinskom i psihičkom stanju, i naveo da će u ponedeljak biti ponovo pregledan.

Bivši hrvatski premijer Sanader, kako navode austrijski mediji, u zatvorskoj ćeliji u Salcburgu deli smeštaj sa jednim licem koje je optuženo za krađu.

Hrvatski Večernji list piše da Sanader, ipak, neće biti prebačen u Insbruk i da će najmanje do početka sedmice ostati u Salcburgu. Austrijske vlasti već su saopštile da Sanader nema austrijsko državljanstvo, tako da može biti izručen Hrvatskoj.

Inače, Sanader se ne protivi izručenju Hrvatskoj, rekao je njegov advokat Verner Supan za Novu TV.

"Bio sam na sudu i razgovarao sam sa Sanaderom, koji je bio na putu u Zagreb. Njegovi advokati u Zagrebu su u kontaktu s predstavnicima vlasti i Sanader želi da raščisti sva pitanja što je pre moguće i da sarađuje s hrvatskim vlastima", naveo je Supan, najavivši da će se sutra održati još jedno saslušanje.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović poručuje da Sanader mora imati "pravedan sudski postupak bez pritisaka politike i javnosti, baš onako kakva je ustavna praksa".

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da su pred zakonom svi jednaki i da ustav Hrvatske garantuje vladavinu prava, kao i je "svako je nevin dok mu se pravosnažno sudskom presudom ne dokaže suprotno.

Zvaničnici Austrije i Nemačke poručuju da su na potezu nezavisni sudovi.

"Imamo puno poverenje u pravosudni sistem. Uvereni smo da će se postupati prema normama pravne države i potpuno korektno", rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele.

Finansijska istraga porodice Sanader

Istragom koja je vođena protiv bivšeg premijera došlo se i do podatka da se na računima Sanaderovih kćerki Petre i Brune nalazi više od milion kuna (oko 135.000 evra), piše zagrebački Jutarnji list.

List navodi da se istraga protiv bivšeg premijera bavi i tačnim utvrđivanjem njegove imovine, ali i imovine njegove uže i šire familije.

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala u okviru svoje istrage detaljno pokušava da rekonstruiše imovinu porodice Sanader i porodice njegove supruge Mirjane.

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga je 6. decembra, svim društvima za upravljanje investicionim fondovima u Hrvatskoj, poslala zahtev u kome traži da u roku od tri dana dostave podatke da li su imenovane osobe iz uže i šire porodice Sanader i Šarić, što je devojačko prezime Sanaderove supruge, ulagale u investicione fondove kojima upravljaju ta društva.

Na meti istrage su i Sanaderov rođak Ivo i sestra Danica, koja je monahinja, zatim brat Vladimir, koji živi u Švajcarskoj, brat Vinko koji je katolični sveštenik i ima splitsku adresu, kao i brat Miroslav koji živi u Austriji, a sa kojima je Ivo Sanader juče bio u momentu hapšenja.

List navodi da postoji spisak 13 ljudi koji mogu biti u vezi sa Sanaderom i preko kojih se može otkriti trag novca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво