Sanader u pritvoru

Bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu austrijski sud odredio jednomesečni pritvor. Počinje borba Hrvatske za njegovo izručenje. Specijalci pretresaju Sanaderovu kuću. Hrvatska policija tvrdi da je bivši premijer nameravao da pobegne avionom u SAD.

Istražni sudija suda u Salcburgu odredio je bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu jednomesečni pritvor, javila je Hrvatska radio-televizija (HRT).

Austrijska policija uhapsila je Ivu Sanadera nedaleko od Salcburga, dan pošto su vlasti u Zagrebu raspisale poternicu za bivšim šefom Vlade, zbog serije korupcionaških afera, čija se vrednost procenjuje na oko četiri miliona evra.

Šef uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić izjavio je za hrvatski TV RTL da je Ivo Sanader pokušao da pobegne avionom za SAD, jer je, prema njegovim rečima, bivši premijer bio među putnicima koji su se spremali za let iz Minhena u Vašington.

Hrvatska policija bila je u stalnom kontaktu s američkom ambasadom i policijama Nemačke, Slovenije i Austrije, rekao je Bijelić i naglasio da je, Sanaderu, pošto je za njim raspisana poternica, SAD zabranio ulazak u tu zemlju.

Bijelić je negirao da se dogovaralo o Sanaderovoj predaji na slovenačko-hrvatskoj granici, u Bregani, kako su tvrdili neki advokati i pojedini mediji.

Ivo Sanader je u 15.50 uhapšen na naplatnoj rampi kod mesta Sant Mihael, a zatim odveden u sud u Salcburgu. Posle toga, bivši premijer biće prebačen u istražni zatvor u Insbruku.

Prema informacijama iz policijske stanice Sankt Mihael, Sanader je zatečen u vozilu na autoputu, u kojem je bio i njegov brat, koji nije uhapšen. Verovatno je reč o Miroslavu Sanaderu, koji živi u Insbruku, u Austriji.

Spas u austrijskom državljanstvu?

O daljim koracima, sud provincije Salcburg odlučiće narednih dana ili nedelja, rekao je portparol austrijske federalne policije Aleksander Maraković. 

Izručenje Sanadera može biti zaustavljeno jedino ako ima i austrijsko državljanstvo koje je mogao da dobije dok je tamo studirao. U tom slučaju austrijski ustav ne dopušta izručenje njihovih državljana, nego bi ga sudija pustio na slobodu.

Ako Sanader nema austrijsko državljanstvo, proces izručenja može trajati i nekoliko meseci, ako se on ne slaže sa tim.

Na poternici, koju su juče raspisale vlasti u Zagrebu, navodi se da je počinio krivično delo zločinačkog udruživanja i zloupotrebe položaja i vlasti.

U trenutku kada mu je Sabor ukinuo poslanički imunitet, na vrata Sanaderove kuće, u Zagrebu, došli su operativci Ureda za suzbijanje organizovanig kriminala (USKOK), ali je bivši premijer, sa ćerkom, već pobegao put Austrije.

U toj kući, od petka ujutro, odnosno od trenutka kada je Hrvatska za Sanaderom raspisala međunarodnu poternicu, u toku je pretres. U kući se, osim operativaca USKOK-a, nalazi samo Mirjana Sanader, supruga bivšeg premijera.

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio je sinoć jednomesečni pritvor Sanaderu.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво