Sanader brži od Sabora

Istražni sudija odredio jednomesečni pritvor za Ivu Sanadera. Nekadašnji prvi čovek vlade, uoči saborske rasprave napustio Hrvatsku. Sanader: Na putu sam, odazvaću se USKOK-u.

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić odredio je večeras jednomesečni pritvor bivšem premijeru Hrvatske Ivu Sanaderu koji je ranije danas napustio zemlju.

Određivanjem pritvora su se stekli uslovi za raspisivanje međunarodne poternice za bivšim premijerom.  Portparol policije Krunoslav Borovec je izjavio da je pisanje međunarodne poternice "pri kraju".

Sanaderu je pritvor određen na osnovu zahteva Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) koji je takav zahtev podneo pošto je Sabor poslepodne bivšem premijeru ukinuo poslanički imunitet.

Pritvor je određen zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke.  USKOK je od policije tražio da uhapsi Sanadera koga sumnjiči za udruživanje za izvršenje krivičnog dela i zloupotrebu položaja i ovlašćenja.

Ne zna se još u kojim se slučajevima Sanader tereti, a mediji nagađaju da se najverovatnije radi o izvlačenju novca iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške agencija "Fimi-medija", i za nezakonito poslovanja "Hrvatske elektroprivrede" s privatnom firmom "Dioki".

Samo nekoliko sati pošto je u Sabor stigao zahtev Tužilaštva da mu se skine imunitet, Sanader je jutros napustio Hrvatsku kod Bregane - graničnog prelaza sa Slovenijom. Još uvek nema zvaničnih informacija o tome gde se bivši premijer uputio.

U ovom trenutku, iako ga ne štiti poslanički imunitet, Sanader nije dostupan pravosudnim organima. To praktično znači, da bi ga hrvatska policija uhapsila i sprovela u pritvor da nije napustio zemlju.

Policija, međutim, tvrdi da prilikom prelaska državne granice, nije imala nikakav pravni osnov da Sanadera spreči da izađe iz zemlje, jer ga je u tom trenutku još uvek štitio imunitet.

Portparolka MUP-a Slovenije Vesna Drole potvrdila je za hrvatske medije da je Sanader prešao granicu, ali da policija nema informacija o njegovom daljem kretanju.

Sanader sleteo u London

Mediji u regionu pomno prate svaki korak Sanadera. Navodi se da je bivši premijer nešto posle 18.00 časova sleteo u London, i da dalje putuje za Sjedinjene Američke Države.

Slovenski radio prethodno je nezvanično objavio da se bivši hrvatski premijer nalazi na spisku putnika za podnevni let iz Ljubljane za London.

Za sada još uvek nije poznato da li Sanader, osim Hrvastkog, ima i austrijsko državljanstvo.

Reagujući na odlazak Sanadera iz zemlje, predsednik Ivo Josipović ocenio je da je to veliki propust i zatražio ostavku ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka, piše Dnevnik.

Josipović je, prethodno, rekao da očekuje da će postupak protiv Iva Sanadera biti isti kao i protiv svakog drugog, zakonit i pravedan.

Kosorova: Nema propusta

Premijerka Jadranka Kosor, sa druge strane, odbacuje tvrdnje da su državni organi, posebno MUP, napravili propuste.

Kosorova smatra da svaki saborski poslanik uživa imunitet, dok mu se on ne skine i niko nije mogao da spreči Sanadera da izađe iz zemlje.

Premijerka i predsednica HDZ-a uverena je i da je Sabor reagovao pravilno i ne smara da su učinjeni propusti.

Sanader je, u više navrata, u javnosti odbacio povezanost sa brojnim aferama i optužio premijerku Jadranku Kosor za politički progon i medijsku hajku.

Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se za jednog bivšeg premijera traži krivični progon.

Nešto više od dva sata nakon što su mediji objavili da Sanadera nema u Hrvatskoj, na kućna vrata bivšeg premijera pokucao je agent USKOK- da mu uruči poziv za saslušanje.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво