Mesićeva penzija po zakonu

Bivši hrvatski i poslednji predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić jedan od 24.000 korisnika penzija u bivšim republikama nekadašnje Jugoslavije, saopšio Fond PIO.

Svi osiguranici koji su ceo ili bar deo penzijskog staža ostvarili u Srbiji, u bilo kom periodu svoje radne istorije, imaju određena prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, ukoliko im je za taj staž uredno uplaćen doprinos, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Budući da se većina državnih institucija nekadašnje SFRJ nalazila u Beogradu, svi funkcioneri iz bivših republika, koji su imali službu u tim državnim institucijama, u momentu sticanja prava na penziju po propisima svoje zemlje, imaju pravo i na srazmerni deo penzije za staž ostvaren u Srbiji, jer su za njih doprinosi uplaćivani u Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Srbije", navode u Fondu PIO.

Ta prava, kao i prava iz zdravstvenog osiguranja, kako se objašnjava, regulisana su bilateralnim sporazumima o socijalnom osiguranju, koji postoje između svih zemalja nekadašnje SFRJ.

Inače, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje isplaćuje penzije za oko 24.000 korisnika u državama bivše SFRJ - 5.750 u Hrvatskoj, 6.250 u Republici Srpskoj, oko 4.250 u Makedoniji, oko 4.500 u Federaciji BiH i oko 3.200 u Crnoj Gori.

Ukupan mesečni iznos tih prinadležnosti je oko 316 miliona dinara, navode u Fondu.

Bivši hrvatski i poslednji predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić je u intervjuu TV 3 otkrio da mu je, otkada je u februaru otišao u penziju, počela da se obračunava i penzija u Srbiji, pa tako svakog meseca prima po 39 evra iz Srbije.

Njegova obaveza je, kako je rekao, da srpskom Fondu PIO redovno, svakih šest meseci, dostavlja potvrdu da je živ.

"Srbija mi plaća što sam rušio Jugoslaviju. Novac nije veliki, ali za godinu dana se skupi dovoljno penzije i za potrošiti", rekao je kroz smeh Mesić.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво