Logor Kerestinec, prva hapšenja

Hrvatska policija uhapsila ukupno šest osoba osumnjičenih za mučenje zatvorenika u Kerestincu, 1992. godine, uključujući i komandanta tog zatvora Stjepana Klarića. Opsežne istrage deo zahteva Serža Bramerca. Očekuju se nova hapšenja.

Hrvatska pokrenula seriju opsežnih istraga o ratnim zločinima počinjenim tokom devedestih godina. U prvom talasu, privedeno je šest osoba osumnjičenih za brutalno mučenje zatvorenika u zatvoru Kerestinec, piše Slobodna Dalmacija. Oni će uskoro biti privedeni pred istražnog sudiju.

Privedeni su tadašnji komandant Kerestinca Stjepan Klarić, Željko Živec, Darko Pavletić i Dražen Pavlović. Pozivajući se na udruženja veterana rata, Slobodna Dalmacija navodi da su uhapšeni i Igor Crnković i Darko Robić. Njih su u policiji prepoznali nekadašnji zatvorenici, a u izveštajima o užasnim mučenjima pominju se još Viktor Ivančanin i Goran Štrokelj.

"Prema izjavama zatvorenika, u Kerestincu su muškarce batinali, žene silovali i mučili na spravama poput mornarskih lestvica, iživljavali su se i električnim palicama, drvenim i gumenim penisima, terali zarobljenike na polne odnose, oralni seks i da laju kao psi... sve se to odvijalo u zatamljenoj sobi zvanoj Laboratorija", pišu hrvatski mediji.

Ove istrage i hapšenja rezultat su aktivnosti glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca, koji je zahteve hrvatskim zvaničnicima preneo tokom nedavne posete Zagrebu.

Prijave za zlostavljanje u Kerestincu podneli su bivši major JNA Dragoslav Gračanin i Tomislav Božović, pilot čiji su avion oborile hrvatske snage.

"Ja sam kao logoraš prvi ušao u Kerestinac, u noći između 12. i 13. januara 1992. godine, sa još desetak drugih osoba, iz zatvora u Gajevoj obešen za kuku kamiona", navodi se u Gračaninovoj izjavi, koji je Crvenom krstu naveo da su ga mučili: komandant logora Klarić, Željko Živec, Viktor, stražar Željko i još jedan stražar.

Kako navodi Jutarnji list, Crveni krst je o događajima u Kerestincu obavestio hrvatske vlasti još u aprilu 1992. godine, a tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, desetak dana kasnije, naredio je pokretanje istrage i stavljanje tog zatvora pod kontrolu vojne policije.

"Sećam se da je izveštaj bio katastrofalan i da je pomoćnik ministra odbrane naredio da komandu preuzme vojna policija", rekao je tadašnji komandant vojne policije Mare Laušić, navodeći da je kasnije zabeleženo samo nekoliko sporadičnih incidenata.

broj komentara 16 pošalji komentar
(subota, 27. nov 2010, 16:15)
Majdanpek [neregistrovani]

Majdanpek

ja sam bio u tom logoru Kerestinec od 18.01.1992. do 03.03.1992.god.Proso sam celu torturu i nisam verovao da ljudski um moze tako nesto da osmisli.
A poznajem dobro i Gorana, Viktora,komandanta logora i osobu koga su zvali"Veterinar".Pored svih ovih navedenih dovodili su i specijalce, a medju njima je bila i jedna devojka, da nas tuku do besvesti. Medjunarodni Crveni krst je dolazio ali nije nas nikad niko od strane njihovih doktora pregledao niti hteo da vidi koje smo rane i modrice imali po telu.
Danas sam tezak invalid, ali sam spreman da svedocim protiv svih ovih koji su nas mucili i prebijali. Logoras Kerestinca!

(četvrtak, 25. nov 2010, 10:31)
anonymous [neregistrovani]

treba osuditi sve zlocine

pitajte g.boljevca ko je poceo rat u hrvatskoj i zasto je tudjmanu odgovarao rat.zamislite da su svi srbi ostali u hrvatskoj i npr. srbija pobijedi hrvate u nekom sportu sta mislite koje bi se zastave viorile u kninu."braco" hrvati vasa hrt je odigrala sjajnu ulogu u ratu ali vrijeme je da malo promijenite kanal.

(četvrtak, 25. nov 2010, 01:38)
anonymous [neregistrovani]

A SEKS?

Serks vam gospodo vec godinama drma u Saboru,biti ce da niko ni nepita za ono sto je radio za vreme rata???? /a radio je/

(četvrtak, 25. nov 2010, 00:38)
anonymous [neregistrovani]

A Šeks?

Žrtve za sve logore u Hrvatskoj hapsio je tadašnji Vrhovni tužilac Hrvatske Šeks!!!

(četvrtak, 25. nov 2010, 00:27)
anonymous [neregistrovani]

Opet sitne ribe

Nisu krivi zatvorski samo čuvari.Žrtve je uhitilo Državno odvjetništvo.To je ratni zločin po Ženevskim konvencijama ali prvo Državnog odvjetništva, a zatim ćuvara.Ne obratno.

(sreda, 24. nov 2010, 23:49)
anonymous [neregistrovani]

aaaa

i jedna opaska, na slici pod nazivom ulaz u kerestinec, to nije ulaz, vec je ulaz u kerestinec tocno na tom mjestu al sa druge strane ceste, i kad vidite sliku pravog ulaza, tek shvatite koliko je taj kompleks jeziv, kao tvrdjava iz pakla...ne ponovilo se vise nikada!!
********************
Normalno da je kompleks jeziv kao i sve ostale baze bivse JNA.

A ovaj Kerestinec je bio nekakva raketna baza.

(sreda, 24. nov 2010, 21:49)
anonymous [neregistrovani]

ništa novo

Posle ovakvog teksea mi je muka

(sreda, 24. nov 2010, 18:36)
anonymous [neregistrovani]

Злочин

Хрвати су напали државу СФРЈ и самим тим први почели рат, немојте стално да заобилазите ту чињеницу, а било који рат не оправдава извшавање ратних злочина.

(sreda, 24. nov 2010, 15:41)
anonymous [neregistrovani]

kerestinec

je hrvatska sramota! bio sam tamo (prije godinu dana) i kada prodjete kroz te prostorije hvata vas jeza, mjesto sigurno ima nekakvu "negativnu energiju" oko sebe...
i jedna opaska, na slici pod nazivom ulaz u kerestinec, to nije ulaz, vec je ulaz u kerestinec tocno na tom mjestu al sa druge strane ceste, i kad vidite sliku pravog ulaza, tek shvatite koliko je taj kompleks jeziv, kao tvrdjava iz pakla...ne ponovilo se vise nikada!!
Pozdrav iz Zagreba svim ljudima dobre volje!!

(sreda, 24. nov 2010, 14:11)
anonymous [neregistrovani]

Bez pritiska

Pravda za "branitelje" kasni i čini mi se da je sporadična.
Uvek povodom nekog političkog događaja, ili pritiska iz inostranstva.A zapravo bi bilo dobro, kad bi hrvatsko tužilaštvo, svoj posao radilo bez pritiska i bez selekcije.
Značajan broj zločinaca još šeta Likom, Banijom, Kordunom, Splitom, Šibenikom, Zadrom, Osjekom, Zagrebom i ..... .
Pravda mora stići sve one koji su počinuli zločin, bez obzira kojoj etičkoj grupi pripadaju.
Zločinac nekako nemože biti junak, heroj, branitelj ili oslobodioc.