Hrvatska staje?

Posle odluke Ustavnog suda Hrvatske da referendum protiv vladinih izmena Zakona o radu nije potreban, sindikati prete generalnim štrajkom. Taksisti blokirali Zagreb nezadovoljni zbog dolaska strane konkurencije.

Predstavncii hrvatskih sindikata najavili su da će generalnim štrajkom, protestima ili peticijom za vanredne izbore, odgovoriti na odluku Ustavnog suda da referendum protiv vladinih izmena Zakona o radu nije potreban.

Svoje nezadovoljstvo već su izrazili zagrebački taksisti, koji su blokirali gradske ulice nezadovoljni gradskom uredbom koja omogućava dolazak strane konkurencije na tržište.

Čelnici hrvatskog sindikata saopštili su da će organizovati izjašnjavanje radnika o tome da li su spremni da učestvuju u akcijama.

U slučaju većinske podrške zaposlenih, sindikati će u roku od sedam dana odgovoriti na odluku Ustavnog suda protestima, opštim štrajkom ili prikupljanjem potpisa za raspisivanje vanrednih izbora.

Jedan od sindikalnih čelnika Vilim Ribić istakao je da je odluka Ustavnog suda "politička" i da "onemogućava demokratiju".

"Ta odluka je krojena u krojačnici u kojoj su se morale zadovoljiti mere saborske većine i vladajuće stranke", ocenio je Ribić.

Na konferenciji za novinare je najavljeno da će sindikati, ipak, tražiti od Sabora da raspiše referendum protiv vladinih izmena Zakona o radu.

Ustavni sud Hrvatske juče je jednoglasno zaključio da su prestale pretpostavke za raspisivanje referenduma o vladinim izmenama Zakona o radu, budući da je vlada iz saborske procedure povukla sporni predlog.

Sud je takođe zaključio da u narednih godinu dana u u zakonsku proceduru ne sme da bude upućen isti predlog zakona, osim ukoliko se o njemu prethodno ne sprovede referendum.

Utvrđeno je da je vlada povlačenjem spornih izmena Zakona o radu uvažila volju birača izraženu kroz 717.149 valjanih potpisa prikupljenih za održavanje referenduma na inicijativu sindikata.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара