Političari u BiH na potezu

Budućnost BiH leži u integrisanoj i demokratskoj Evropskoj uniji, poručila Klintonova u Sarajevu. Došli smo da pomognemo evrointegraciji BiH, ali samo domaći političari i narod ove zemlje mogu učiniti pomake.

Sastankom sa članovima Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem u Sarajevu, državna sekretarka SAD Hilari Rodam Kliton počela je trodnevnu balkansku turneju.

Sastanak sa članovima bosanskohercegovačkog državnog vrha održan je iza zatvorenih vrata, ali je poznato da je Klintonova u Predsedništvu poručila državnom rukovodstvu BiH da se ujedini radi prosperiteta države.

Klintonova je otvorila novu zgradu ambasade SAD u Sarajevu, najveću na Balkanu, što, prema njenim rečima, simbolizuje "izvanrednu posvećenost" SAD Bosni i Hercegovini.

Američka državna sekretarka ocenila je da budućnost BiH leži u integrisanoj i demokratskoj Evropskoj uniji. "Došli smo, u tom smislu, da pomognemo. Međutim, samo domaći političari i narod ove zemlje mogu učiniti te pomake", rekla je Klintonova, naglasivši da je važno da se u BiH sprovedu reforme. 

Poruka Vašingtona je da je jedini način za napredak da novoizabrana vlast BiH omogući svojim građanima da se zaposle, da privuče strane investicije u zemlju i da poboljša ukupni život građana.

Hilari Klinton je pozvala političare u BiH da što pre uspostave funkcionalnu vladu i pokrenu reforme, istakavši da će ih SAD podržavati na putu jačanja demokratskih institucija.

Reforme po standardima EU

Pre službenog susreta sa članovima Predsedništva BiH, američka državna sekretarka se sastala sa studentima iz BiH, sa kojima je razgovarala o stanju u njihovoj zemlji, problemima koje imaju i njihovim očekivanjima.

Govoreći pred oko 700 studenata u sarajevskom Narodnom pozorištu, Klintonova je posavetovala  akademce da "poguraju" svoje lidere da prihvate pravo multietničko društvo i založila se za stalnu američku podršku takvom cilju.

Američka državna sekretarka je pozvala sve strane u BiH da prihvate političke reforme neophodne za ulazak u Evropsku uniju i NATO.

"Reforme su potrebne i njima i vašoj zemlji, ukoliko ona želi da postane članica EU i NATO-a. Vaši susedi su napravili korake u tom pravcu, jer znaju da ne postoji bolji put da se postigne ekonomski rast i dugoročna stabilnost od ulaska u Evropu", rekla je Klintonova.

Državna sekretarka je podsetila da je SAD, od rata do danas, uložio oko 1,5 milijardi dolara kao pomoć BiH.

Klintonova je u Sarajevo stigla nešto posle ponoći, ali po sletanju na sarajevski aerodrom, nije bila raspoložena da daje bilo kakve izjave. To je, umesto nje, učinio ambasador SAD u BiH Patrik Mun, koji je rekao da je poseta šefice Stejt departmenta "odlično vreme za obraćanje zvaničnicima BiH".

Vlasti u Sarajevu podigle su nivo bezbednosti na najviši mogući stepen. Okolina hotela "Evropa" u prestonici BiH, gde je Klintonova odsela, bila je preplavnjena policijskim snagama. Vlasti su zabranile prevoz bilo kakvih zapaljivih materija, u naredna dva dana.

U operaciju čuvanja Klintonove, osim svih mogućih službi BiH, bili su uključeni i pripadnici američke Specijalne službe, a centralne gradske ulice bile su potpuno blokirane pre i posle prolaska američke državne sekretarke.

Posle Sarajeva, Klintonova je otputovala u Beograd, a zatim će posetiti Prištinu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво