Nova ekološka "bomba"

Brana rezervoara sa otrovnim muljem u gradu Ajka će neminovno pući i drugo izlivanje tečnosti nije moguće sprečiti, izajvio državni sekretar za životnu sredinu Mađarske Zoltan Ilješ. Vlada spremna za najgori mogući scenario.

Državni sekretar za zaštitu životne sredine Mađarske Zoltan Ilješ izjavio je da će brana rezervoara sa otrovnim muljem u gradu Ajka na zapadu zemlje neminovno pući i da drugo izlivanje tečnosti nije moguće sprečiti.

Mađarska vlada je na današnjoj vanrednoj sednici najavila da je spremna da se izbori i sa najgorim mogućim scenarijem, a da će odluku o sledećim koracima saopštiti premijer Viktor Orban sutra u parlamentu.

"Tragedija bi mogla da se dogodi u roku od jednog dana ili sedmice", rekao je Ilješ prilikom posete najugroženijem selu Kolontar u koje se crveni toksični mulj izlilo pre šest dana iz fabrike 'MAL' za preradu aluminijuma u Ajki, koji je pritokama stigao do Dunava, javila je mađarska agecnija MTI.

Prema njegovim rečima, oko sela Kolontora je u toku izgradnja barijere visoke 10 metara i dugačke 600 metara, koja bi trebalo da bude završena do sutra uveče. Očekuje se da mulj prilikom eventualnog drugog pucanja bude gušći i da se razlije na 500-1000 metara od rezervoara.

Ilješ je napomenuo da su napori ekipa na terenu trenutno usmereni na spašavanje kuća u Kolontaru i susednom selu Devečeru od mulja koji se izlio u ponedeljak i da će, ukoliko dođe do novog izlivanja, naknadno biti iskopani novi odvodni kanali.

Mera baznosti vode na ušću Mošon-Dunava u Dunav danas je bila 7,54, što je potpuno bezbedan nivo.

Hemikalije curile mesecima

Ekološki aktivisti tvrde da su otrovne hemikalije iz fabrike aluminijuma curile mesecima, i da je do najveće ekološke katastrofe koju je Mađarska iskusila doveo nemar. Vlasti navode da je nivo kiselosti vode u Dunavu u dozvoljenim granicama, tvrdeći da nema opasnosti da druga po veličini reka u Evropi bude ozbiljno zagađena.

Portparol Državne uprave za odbranu od katastrofa Tibor Dobšon izjavio ranije danas da je zaustavljeno pucanje severnog dela brane na rezervoaru toksičnog mulja fabrike.

Neka oštećenja tokom prošle noći popravljena, rekao je Dobšon. Zaustavljeno je pucanje severnog dela brane na rezervoaru toksičnog mulja fabrike aluminijuma u Ajki. Istovremeno, nastavljena je izgradnja druge zemljane brane, koja bi trebalo da zaštiti Kolontar od eventualnog novog izlivanja.

"Napravili smo barijere da bismo zaštitili reku, selo i meštane u njemu. Imamo pripremljene tone gipsa i kiseline. Ako treba, ponovo ćemo uraditi ono što smo uradili kada smo zaštitili Dunav", rekla je Đenđi Tetos, portparol za vanredne situacije.

Iz najugroženijeg dela Kolontara iseljeno je 1.000 ljudi i svi su smešteni u Ajku. Većina je prošlu noć provela u sportskoj hali, a ostali kod kuće, kod prijatelja i poznanika. Domove, od juče, napuštaju i žitelji Devečera. Lokalne vlasti i dalje su u stanju pripravnosti.

Otrovni crveni mulj iz mađarske fabrike aluminijuma probio je 4. oktobra nasip, preplavio 280 kuća i uništio život na prostoru četiri mađarske opštine oko mesta Ajka. U jednoj od najvećih ekoloških katastrofa koje su pogodile Mađarsku stradalo je sedam osoba.

Prilikom pucanja rezervoara febrike aluminijuma oslobođeno je 800.000 kubnih metara crvenkastog otrovnog mulja, pri čemu je poginulo najmanje sedmoro ljudi, a više od 150 je povređeno.

Grupa za zaštitu životne sredine "Svetski fond za prirodu" ističe da su kroz zid rezervoara fabrike otrovne hemikalije curele više meseci. Grupa sa sedištem u Švajcarskoj tvrdi da se na fotografijama iz vazduha napravljenim u junu jasno vidi kako toksični mulj curi iz rezervoara i da je ekološka katastrofa mogla da bude izbegnuta da nije bilo nemara i loše regulative.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво