Opasnost od drugog talasa mulja

Zbog straha da bi moglo da se izlije još toksičnog otpada, mađarske vlasti evakuisale selo Kolontar. U ugroženo područje stigao premijer Viktor Orban koji upozorava da će zid rezervoara sa hemijskim otpadom verovatno popustiti.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da će severni zid rezervoara fabrike za preradu aluminijuma na zapadu Mađarske, iz kojeg je u ponedeljak iscureo hemijski otpad, verovatno, popustiti i da bi moglo da dođe do novog izlivanja otpada koji je gušćeg sastava od prethodnog.

Premijer je istakao da je u selu Kolotar, iz kojeg je jutros evakuisano stanovništvo, u toku izgradnja brane, dok su stanovnici obližnjeg mesta Devečera, koji bi, takođe, mogli da budu evakuisani u narednih nekoliko sati, zasad, bezbedni.

"Ministar unutrašnjih poslova nas je sinoć obavestio da su se pojavile pukotine na severnom zidu rezervoara, čiji se ugao urušio, pa će se i čitav zid, verovatno, srušiti", izjavio je Orban u zapadnom gradu Ajka.

On je rekao da bi tako moglo da se izlije još 500.000 kubnih metara crvenog otrovnog mulja, a da bi ova supstanca bila gušća od korozivne materije koja se u količini od oko milion kubnih metara prethodno izlila i stigla do okolnih sela.

Premijer je naglasio da je izlivanje toksičnog otpada moglo da se spreči. Orban je takođe rekao da odgovorni za katastrofu moraju da budu pronađeni i kažnjeni u skladu sa razmerama štete, kao i da se primeniti najstrože mere kako se ništa slično ne bi ponovilo.

"Vlada neće ostaviti nikoga bez pomoći", rekao je Orban i najavio odluku Mađarske vlade da osnuje fond pomoći žrtvama ekološke katastrofe na zapadu zemlje.

Stanovništvo u pripravnosti

Portparol Uprave za suzbijanje katastrofa Tibor Dobson rekao je da će oko 3.000 stanovnika iz ugroženih delova Devečera morati da napusti svoje domove ako brane postavljene oko rezervoara popuste, javila je mađarska agencija MTI.

On je dodao da bi stanovništvo trebalo da bude u pripravnosti kako bi moglo da se evakuiše u bezbedne delove grada.

Stručne ekipe trenutno grade branu kako bi zaštitile Kolotar u slučaju da ponovo dođe do izlivanja toksičnog otpada iz rezervoara.

Brana dužine 400 metara i visine do pet metara trebalo bi da bude izgrađena do ponedeljka kako bi se zaštitile kuće do kojih otrovne materije još nisu došle.

U Kolotaru se, pored premijera, nalaze i mađarski ministar odbrane Čaba Hende, šef policije Jozef Hatala i šef Uprave za suzbijanje katastrofa Đorđ Bakondi.

Broz žrtava u ovoj ekološkoj katastrofi povećan je juče na sedam, dok je najmanje 150 osoba zadobilo opekotine.

Crveni toksični mulj je uništio potoke i reke u blizini mesta izlivanja i pre dva dana dospeo u Dunav, a sada se kreće nizvodno ka susednim državama kroz koje ova reka protiče - Hrvatskoj, Srbiji i Rumuniji.

Međunarodna organizacija za zaštitu životne sredine "Grinpis" juče je saopštila da bi mulj mogao da izazove teže posledice nego što se prvobitno pretpostavljalo, s obzirom na "izuzetno visok" nivo arsena i žive.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи