Komarom kao Meksički zaliv

Posle Mađarske i u Slovačkoj vidljive posledice ekološke katastrofe. Iako se broj žrtava popeo na šest, nivo zagađenja se smanjuje. Nove brige donose vesti da se toksini iz osušenog blata mogu prenositi i vazduhom. "Grinpis" upozorava na teške metale.

Gotovo milion kubnih metara mulja se za nekoliko sati izlilo na okolna sela i u obližnje reke, što je približno jednako količini nafte, koja se izlivala u Meksički zaliv mesecima, navela je agencija AP.

Nakon što je otrovni mulj dospeo u reke, u reci Dunav, u slovačko-mađarskom pograničnom području otkrivene su mrtve ribe, javljaju slovački mediji.

Prema merenjima, u slovačkom toku, ipak, nema većeg zagađenja.

Za sada su mađarski spasioci, kojima pomažu i Slovaci, uspeli da prilično razrede baznu sredinu koju je u vodi stvorio mulj, a koja ubija i rečnu floru i faunu, ali dugoročnu opasnost predstavljaju teški metali, upozorili su slovački vodoprivrednici.

Slovački ministar poljoprivrede Zolt Šimon, koji je zadužen i za resor životne sredine, naredio je Slovačkoj vodoprivredi hitna vanredna merenja, od kojih poslednje, koje je obavljeno jutros u šest časova, za sada nije pokazalo ekološku katastrofu većih razmera u slovačkom toku Dunava.

Rezultati merenja prisustva teških metala će biti poznati večeras.

"Dalja merenja naredićemo u zavisnosti od rezulata prva tri. U slučaju da se potvrdi zagađenje, preduzećemo sve neophodne mere", kazala je agenciji SITA portparolka slovačkog Ministarstva poljoprivrede Katarina Đurica i dodala da su spremne vatrogasne i spasilačke ekipe.

Mađarski zvaničnik koji prati nivo alkalnosti vode rekao je da izmeren jutros nivo Pe-Ha u Dunavu kod Komaroma, 80 kilometara zapadno od Budimpešte, iznosio 8,4, što je blago povišeno u odnosu na normalu.

Zvaničnik je, takođe, izjavio da više nema negativnih posledica po ekosistem.

Međutim, iz Međunarodne organizacije za ekološku zaštitu "Grinpis" upozoravaju na "iznenađujuće visoke" nivoe arsenika i žive u crvenom toksičnom mulju.

Iz uzorka, uzetog iz crvenog mulja u razorenom gradiću Kolontar, očitava se 110 miligrama arsenika, 1,3 miligrama žive i 660 miligrama hroma po kilogramu suve materije.

Rezultati su dobijeni analizom u laboratorijama u Beču i Budimpešti, a zvaničnici "Grinpisa" su upozorili da je detektovana koncentracija arsenika duplo veća od uobičajene za, takozvani, crveni mulj - industrijski otpad pri proizvodnji alumunijuma.

Analiza vode u jednom kanalu u Kolontaru pokazala je 25 puta veću koncentraciju arsenika od one koja je dozvoljene za pijaću vodu.

Ministar za zaštitu životne sredine Mađarske Zoltan Ileš potvrdio je da mulj, koji trenutno pokriva površinu od 41 kvadratnog kilometra, sadrži veliku koncentraciju teških metala, od kojih su neki kancerogeni.

"Kada bi se mulj osušio, teški metali bi mogli preko vetra da dospeju u respiratorni sistem", rekao je Ileš.

EU pomaže Mađarskoj 

Mađarska je zatražila pomoć EU u saniranju posledica ekološke katastrofe na severozapadu zemlje jer otrovni mulj i teški metali prete da ugroze i druge zemlje nizvodno, među njima i Srbiju. 

"Mađarske vlasti procenile su da im je hitno potrebno između troje i petoro eksperata sa značajnim terenskim iskustvom u borbi protiv toksičnog mulja, dekontaminacije i sanacije ekološke štete", navedeno je u saopštenju Evropske komisije.

Zahtev mađarskih vlasti za pomoć prosleđen je 31 državi članici Evropskog mehanizma za civilnu zaštitu.

Od momenta izlivanja otrovnog otpada u Briselu su prikupljane informacije i izrađivani planovi za brzo reagovanje, u slučaju da Budimpešta zatraži pomoć.

Eksperati, koji bi trebalo uskoro da stignu u Mađarsku, ukazaće na koji način može najefikasnije da se spreči dalje zagađivanje vodotokova i očisti zemljište od crvenkastog mulja punog teških metala.

Evropski mehanizam za civilnu zaštitu, koji čine 27 država članica EU, i još četiri zemlje, među kojima je i Hrvatska, osnovan je 2001. godine i ima za zadatak koordinaciju saradnje u slučaju katastrofa i sagledavanje svih dostupnih resursa koji mogu biti upućeni kao pomoć ugroženoj državi.

Oko milion kubnih metara otrovnog crveni mulja iz taložišta lokalne mađarske fabrike aluminijuma probilo je 4. oktobra nasip, preplavilo 280 kuća i uništilo život na prostoru četiri mađarske opštine oko mesta Ajka, a u toj ekološkoj katastrofi stradalo je šest osoba, dok se tri osobe vode kao nestale, prenela je agencija Frans pres.

Predstavnici kompanije, u čijem je vlasništvu fabrika aluminijuma, izjavili su saučešće porodicama žrtava, ali insistiraju da nisu krivi za katastrofu.

Kompanija je navela da ulaže sve napore da se izbori za izlivom mulja, a ukupno je za pomoć stanovništvu pogođenom katastrofom izdvojila 110.000 evra.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи