Pomor ribe u Dunavu

Prvi slučaj pomora ribe zabeležen u Dunavu u Mađarskoj i obližnjim rečicama u koje je dospeo toksični mulj iz fabrike aluminijuma. Mađarska akademija nauka tvrdi da nema opasnosti od radioaktivnog zračenja.

Zabeležen je prvi slučaj pomora ribe zbog širenja toksičnog mulja koji se pre tri dana izlio iz fabrike aluminijuma na zapadu zemlje, a spasioci se trude da umanje razmere katastrofe kako se mulj postepeno uliva u Dunav.

Portparol mađarskog Ureda za borbu protiv katastrofa Tibor Dobson rekao je da su ribe uginule u rekama Marcal, Rabi i Mošoni-Dunavu u blizini Đera, a potom i u samom Dunavu, preneo je Rojters.

Gabor Figečki, direktor ogranka Svetskog fonda za zaštitu divljine rekao je, nakon obilaska reke Marcal, da je situacija gora nego što se očekivalo.

U potok Torna i rečicu Marcal prethodno je bačeno više desetina tona gipsa i stotine hektolitara sirćetne kiseline, kako bi se smanjila količina alkalnih materija u vodi. Tim postupkom vrednost Pe-Ha faktora je smanjena sa početnih 13,5 na ispod deset.

Potok Torna je, nizvodno od Kolontara, naselja najviše pogođenim talasom mulja, praktično mrtav.

"Na osnovu sadašnjih pokazatelja, zagađena voda će ostati u rekama u Mađarskoj i nadamo se da će imati prihvatljivu Pe-Ha vrednost kako se bude približavala Budimpešti", kazao je Figečki.

Izveštač Rojtersa zabeležio je u blizini Đera, gde se Raba uliva u Mošoni-Dunav, pritoku Dunava, veliki broj manjih, uginulih riba koje je reka izbacila na obalu.

Zdravstveno osoblje deli materijal u kojem apeluje na građane da ne pecaju i ne jedu ribu iz reke, kao i da izbegavaju kontakt sa vodom.

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban je jutros, tokom nenajavljene posete području ugroženom otrovnim muljem, izjavio da se u poplavljenom delu Kolontara ne može živeti i da bi trebalo izgraditi novi deo tog naselja u županiji Vesprem.

"Verovatno bi trebalo izgraditi nove kuće na teritoriji naselja gde nije dospeo crveni mulj, a ovaj niži, poplavljeni deo sačuvati kao sećanje i opomena za sva vremena. Ovde se zaista ne može živeti", rekao je Orban pošto je pogledao kuće u Sečenji i Molnar ulici.

Mađarski premijer je ponovio da se ne radi o prirodnoj katastrofi bez presedana, već o ljudskom propustu, zbog čega neko mora da odgovara.

Nema opasnosti od radioaktivnog zračenja

U istragu šta se deselo s rezervoarom fabrike aluminujuma "MAL" kod Ajke, iz koje je pre četiri dana iscurilo gotovo milion kubnih metara mulja punog teških metala, uključio se i Nacionalni istražni ured, mađarska varijanta američkog Ef-Bi-Aja.

U akciji čišćenja područja od oko 40 kvadratnih kilomatara učestvuje više od 3.000 pripadnike vojske, policije, vodoprivrednih radnika, meštana i drugih, a posebna pažnja se posvećuje zagađenoj vodi koja je, preko Torna potoka i Marcal rečice, jutros u tri sata dospela u Rabu.

Istovremeno se neprekidno meri zagađanost podzemnih voda i zemljišta na poplavljenom području, gde se nalaze i tri naselja - uz Kolontar još i Devečer i Šomlovašarhelj.

Meštani Devečera su sinoć na forumu građana zatražili da se kompletna zemlja do određene dubine zameni, inače se neće vratiti u svoje domove.

Mađarska akademija nauka je u saopštenju navela da opasnosti od radioativnog zračenja nema, iako je crveni mulj, pun alkalnih materija, sam po sebi prilično opasan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи