Štrajk zaposlenih u Grčkoj

Zbog oštrih mera štednja zaposleni u javnom sektoru Grčke stupili u dvadesetčetvoročasovni štrajk, kome su se pridružiti i kontrolori leta. Svi letovi između 12 i 16 časova bili obustavljeni.

Zaposleni u javnom sektoru Grčke stupili su u dvadesetčetvoročasovni štrajk zbog oštrih mera štednje koje je vlada donela da bi ublažila posledica ekonomske krize u zemlji, najveće u poslednjih nekoliko decenija.

Poreske uprave, opštinske službe, škole i univerziteti su zatvoreni, dok je rad u državnim bolnicama sveden na zakonom propisani minimum, prenele su zapadne novinske agencije.

Štrajku su se, od 12 do 16 časova pridružiti i kontrolori leta, zbog čega su letovi iz Grčke i za Grčku u tom periodu biti obustavljeni.

Sindikat zaposlenih u javnom sektoru "ADEDI", u svom pozivu na štrajk, istakao je da "politika vlade MMF i EU vodi radnike i društvo u siromaštvo, a ekonomiju u propast".

Od početka ove godine, sindikati su organizovali nekoliko štrajkova protiv vladinog plana oporavka privrede, utemeljenog na rigoroznim merama štednje.

Vlada socijalističkog PASOK-a, međutim, ne odustaje od svoje politike, ističući da je to jedini izlaz za Grčku.

Prema projekciji vladinog budžeta za 2011. godinu, nezaposlenost će, sa ovogodišnjih 11,6 odsto, porasti na 14,5 procenata.

Plan Vlade je i da budžetski deficit iz 2009. godine, od 13,6 odsto društvenog bruto proizvoda, svede na sedam procenata, što je manje od zahteva MMF-a i EU koji je 7,8 procenata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара