Mulj iz Mađarske ugrožava Dunav?

Ekološka katastrofa u Mađarskoj mogla bi da ugrozi i okolne zemlje, upozorava EU. Za čišćenje otrovnog blata, Mađarskoj će biti potrebno najmanje godinu dana.

Evropska unija upozorava da bi mulj i industrijski otpad iz Mađarske mogli da izazovu ekološku katastrofu širih razmera.

Portparol EU Džo Henon rekao je da je EU spremna da pomogne ukoliko razmere zagađenja budu veće, prenela je agencija AP.

"Zabrinuti smo, ne samo zbog životne sredine u Mađarskoj, već i zbog moguće štete preko granica", kazao je Henon.

Najveći razlog za zabrinutost je tok Dunava koji, južno od Mađarske, prolazi kroz Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Ukrajinu i Moldaviju, pre ulivanja u Crno more.

Portparol mađarskog Ureda za odbranu od katastrofa Đerđ Bakoš rekao je ranije danas da nema novih žrtava lavine mulja, koja se dogodila pre dva dana u okolini Ajke, u županiji Vesprem, ali da se tri osobe i dalje vode kao nestale.

Mulj i industrijski otpad iz rezervoara mađarske fabrike aluminujuma "MAL" oduzeo je do sada četiri života, među kojima su dvoje dece, a više od 120 ljudi je povređeno.

Svi nastradali su iz Kolontara, nešto bolje su prošli meštani Devečera, a crvenkasta zemljana lavina stigla je i do Šomlovašarhelja.

U Kolontaru je sinoć održan forum građana, gde su mnogi sa rezignacijom rekli da je selo "mrtvo" i da nema budućnost.

Državni sekretar za zaštitu životne Zoltan Ileš je u izjavi Bi-Bi-Si-ju ukazao da će biti potrebno najmanje godinu da se čitav teren očisti i da će rehabilitacija područja koštati više desetina miliona dolara.

Mađarska će se, kako je najavio, za pomoć obratiti Evropskoj uniji.

Vanredno stanje u tri županije

Prema rečima zvaničnika, podzemne vode u pogođenim oblastima nisu ugrožene, ali je iz predostrožnosti zabranjeno korišćenje vode iz bunara, a u tri zapadne županije, gde je proglašeno vanredno stanje, zabranjeni su lov i ribolov.

U Kolontaru, vojska gradi pontonski most preko potoka otrovnog blata kako bi stanovnici mogli nakratko da se vrate u kuće i spasu šta mogu, dok ekipe za vanredne situacije i dalje nastoje da spreče oticanje blata u glavne vodene tokove, uključujući i Dunav.

Blato potiče iz fabrike aluminijuma u obližnjem gradu Ajka, na 160 kilometara jugozapadno od Budimpešte. Ono je skladišteno u ogromnom rezervoaru koji se u ponedeljak uveče provalio, ispustivši oko milion kubnih metara otrovne tvari, koje nanosi opekotine kroz odeću.

Poplavni talas visok 3,6 metara prvo je udario na Kolontar, a zatim se sručio na grad Devečer, gde je bio visok dva metra.

U međuvremenu se crveno blato, koje je nosilo sa sobom automobile i rušilo mostove, razlilo na 40 kvadratnih kilometara površine i ušlo u reku Marcal, koja se uliva u Dunav. Zbog toga je u Marcal porinuto oko 1.000 tona maltera koji bi trebalo da veže otrovne hemikalije.

Mađarski premijer Viktor Orban priznao je da su vlasti bile zatečene katastrofom, s obzirom da je fabrika u Ajci i tamošnji rezervoar industrijskog blata kontrolisala inspekcija pre samo dve nedelje, pri čemu nisu ustanovljene nepravilnosti.

Kompanija MAL Rt, koja poseduje fabriku u Ajci, saopštila je da se, prema standardima EU, crveno blato ne smatra toksičnim materijalom. Takođe je odbacila optužbe da nije iz predostrožnosti ojačala ogromni rezervoar, viši od drveća koje je odolelo poplavi.

Gnevan zbog izjave da blato nije otrovno, ministar unutrašnjih poslova Šandor Pintor je izjavio: "Trebalo bi malo da zaplivaju u njemu, pa će videti da li je otrovno".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво