Zamrznut štrajk u Sloveniji

Predstavnici vlade i sindikata, posle devet dana štrajka u Sloveniji, postigli dogovor o zamrzavanju protesta na nedelju dana. Sindikati pristali na formulu prema kojoj će njihove plate moći da porastu nakon što poraste BDP za 2,5 odsto.

Posle devet dana štrajka u Sloveniji, predstavnici Vlade i javnih službi, kasno sinoć, postigli su dogovor o zamrzavanju štrajka do 13. oktobra.

Do tada bi trebalo da budu nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru i platama, što su glavni razlozi nezadovoljstva i obustave rada.

Prema izjavama učesnika pregovora, sindikati javnih službenika su pristali na formulu prema kojoj će njihove plate moći da porastu nakon što poraste bruto nacionalni dohodak za 2,5 odsto.

Vlada je predlagala formulu prema kojoj bi plate javnih službenka bile zamrznute sve dok BDP ne poraste na godišnjem nivou za tri odsto.

Vladina predstavnica u pregovorima Helena Kamnar, inače generalna sekretarka vlade, izjavila je da vlada stoji iza ponude povećanja plata pri rastu BDP od 2,5 odsto.

Vladina makroekonomska savetodavana grupacija IMAD predviđa porast od 2,5 odsto krajem iduće godine, dok centralna slovenačka banka smatra da će privredni rast biti najviše 1,9 odsto, navela je STA.

Jedan od pregovarača ispred sindikata i predsednik sindikata carinika Dušan Miščević, izjavio je da odluka o zamrzavanju štrajka počinje od srede ujutru i da je postignutim dogovorom "stvoren prostor za dalje razgovore".

STA je javila da je dogovor o privremenom zamrzavanju štrajka postignut pošto se u pregovore vlade i sindikata uključio i slovenački premijer Borut Pahor, koji je puna dva sata proveo za pregovaračkim stolom.

Njegovo učešće je Kamnar ocenila kao "odlučujuće", dok je Miščević izjavio da je "stekao utisak da premijeru nije bitno da li će se štrajk nastaviti ili neće".

Zaposleni u javnom sektoru u Sloveniji stupili su u štrajk, zahtevajući od Vlade isplatu preostale dve četvrtine novca za otklanjanje nesrazmera u platama. Od osamostaljenja Slovenije, 1991. godine, to je najveći štrajk radnika javnog sektora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи