Vanredno stanje u Mađarskoj

Najmanje četiri osobe stradale od posledica izlivanja kontaminiranog blata iz fabrike aluminijuma, na zapadu Mađarske. U delu županije Vesprem proglašeno vanredno stanje.

Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje u delu županije Vesprem, gde je juče došlo do ekološke katastrofe, posle izlivanja mulja iz rezervoara fabrike aluminujuma u blizini Ajke, u kojoj su do sada poginule četiri, a povređeno je više od 120 osoba.

Vanredno stanje se odnosi na područje od oko 40 kvadratnih kilometara, gde se nalaze tri naselja - Kolontar, Devečer i Šomlovašarhej.

Gradonačelnik Kolontara Karolj Tili je izjavio da su četiri osobe poginule, među kojima i jedna tromesečna beba, a spasioci tragaju za još četiri nestale osobe. U gradu je zagađena lavina mulja mestimično dostigla visinu i od dva metra, a slično je i u susednom Devečeru, gde je poplavljeno 230 kuća.

Kako je javila mađarska agencija MTI, u Devečeru nema struje, vode i gasa. Sve četiri prijavljene žrtve stradale su u selu Kolontaru, a spasioci tragaju za još četvoro nestalih.

Državni sekretar za zaštitu životne sredine Zoltan Ileš, uoči sednice kriznog štaba, izjavio je da se radi o ekološkoj katastrofi bez presedana, koja može da ima teške posledice ne samo po ljude, već i po biljni i životnjski svet, pogotovo ako opasne materije iz reke Marcal dospeju u Rabu, a potom u Dunav.

"Ovakva nesreća se do sada nije dogodila nigde na svetu, a slična je bila samo ona na Korzici, pre nekoliko godina, kada se crveni mulj izlio iz jedne fabrike aluminijuma u more", rekao je Ileš.

Prema rečima Ileša, do sada se iz fabrike u Ajki, gde su na više mesta popucale brane rezervoara, izlilo oko milion kubnih metara mulja. U njima se, inače, drži oko 50 miliona kubika sivog i 30 miliona kubika crvenog mulja, od kojih je taj drugi blago radioaktivan.

Vojni helikopetri su do sada bacili više tona gipsa kako bi se zaustavila lavina, a u Marcal se iz cisterni sipaju magnezijum-nitrat i kalcijum-nitrat, radi neutralizacije zagađenja reke.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се