Osmi dan štrajka u Sloveniji

Oko 80.000 zaposlenih u slovenačkom javnom sektoru već osmi dan štrajkuje. Najteža situacija je na graničnim prelazima zbog velikih gužvi. Iz vlade poručeno da zbog manjka u budžetu nema uslova za povećanje plata.

Osmi dan zaredom u Sloveniji traje štrajk zaposlenih u javnom sektoru zbog odluka vlade da im se zamrznu primanja, a najteža situacija je na graničnim prelazima gde, zbog obustave rada carinika i policije, vozila čekaju po nekoliko sati.

Iz vlade je poručeno da, zbog manjka u budžetu, nema uslova za povećanje plata, ali da je moguće razgovarati o drugim pitanjima, kao što je nova preraspodela raspoloživih sredstava za javne službe.

Premijer Slovenije Borut Pahor izjavio je da vlada nema ovlašćenja da u nastavku dijaloga sa sindikatima prihvati kompromis koji ima finansijske posledice po državu, pa vlada ostaje pri odluci da ne može ispuniti zahtev za povećanje plata.

Pahor se, istovremeno, zalažio za nastavak pregovora s ciljem da se štrajk okonča ili barem zamrzne.

Pored carinika i policajaca, u štrajku su i zaposleni u administraciji, kulturi, socijalnim i zdravstvenim i kulturnim, veterinarskim inspekcijama i Radio-televiziji Slovenije.

Prema saopštenjima sindikata, od 180.000 zaposlenih u javnom sektoru, u štrajku je polovina.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара