Reka nestala preko noći

Strah od poplava, ubrzo se pretvorio u veliku zabrinutost zbog mogućih suša, kada su meštani slovenačkih sela u okolini Ljubljane, shvatili da je rečica Iška preko noći nestala pod zemljom.

Rečica Iška, koja protiče pored naselja Ig u blizini Ljubljane, nanela je mnogo brige lokalnim meštanima pošto je prvo poplavila jedno selo, a potom nestala pod zemljom.

Bistra reka je zbog obilnih padavina i voda koje su se slivale sa brda potopila brojna domaćinstva i objekte za stoku u selu Crna Vas, a onda je, polovinom ove nedelje, kod mosta između sela Iška Vas i Strahomer u dužini od tri kilometra jednostavno nestala.

Strah meštana pomenutog kraja prvo je izazvalo podmukla grmljavina u noći između ponedeljka i utorka, koja ih je probudila i neke od njih naterala da izađu iz kuća misleći da je reč o potresu. Zemljotres neznatne jačine zaista se i desio i brzo utišao.

Jutro je, međutim, meštanima priredilo još veće iznenađenje i šok. Na mestu gde je proticala reka zatekli su njeno prazno korito.

Kraj gde je nestala reka leži na kraškom području i geolozima nije bilo teško da objašnjenje nađu u tome da je reka nestala kao posledica poniranja između dve tektonske ploče, između kojih je stvorena šupljina jer su obilne padine isprale sloj zemlje i druge naslage.

Iška je posle poplava ponovo zabrinula meštane, koji iz preostalih barica pokušavaju da spasu ribe i rakove kojima je reka obilovala.

Meštani su zabrinuti da li će se reka ponovo pojaviti, jer napaja vodom za piće čitav kraj. U koliko se nekim čudom ponovo ne pojavi, stanovnici područja oko reke će umesto od poplava strahovati od suše.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 25. sep 2010, 23:25)
Kole [neregistrovani]

hahaha

da spasu rakove i ribe... Spasavanje pravac na tiganj :)

(petak, 24. sep 2010, 15:58)
anonymous [neregistrovani]

voda

preselite se u SRBIJU mi imamo vodu kolko oces

(petak, 24. sep 2010, 14:59)
Top [neregistrovani]

ogledalo

Kakav propust,a oni su u EU!

(petak, 24. sep 2010, 12:35)
anonymous [neregistrovani]

Bog!

Braco poznata narodna kaze da; Bog ti daje i Bog ti uzima!
nazdravlje braco!