Reka nestala preko noći

Strah od poplava, ubrzo se pretvorio u veliku zabrinutost zbog mogućih suša, kada su meštani slovenačkih sela u okolini Ljubljane, shvatili da je rečica Iška preko noći nestala pod zemljom.

Rečica Iška, koja protiče pored naselja Ig u blizini Ljubljane, nanela je mnogo brige lokalnim meštanima pošto je prvo poplavila jedno selo, a potom nestala pod zemljom.

Bistra reka je zbog obilnih padavina i voda koje su se slivale sa brda potopila brojna domaćinstva i objekte za stoku u selu Crna Vas, a onda je, polovinom ove nedelje, kod mosta između sela Iška Vas i Strahomer u dužini od tri kilometra jednostavno nestala.

Strah meštana pomenutog kraja prvo je izazvalo podmukla grmljavina u noći između ponedeljka i utorka, koja ih je probudila i neke od njih naterala da izađu iz kuća misleći da je reč o potresu. Zemljotres neznatne jačine zaista se i desio i brzo utišao.

Jutro je, međutim, meštanima priredilo još veće iznenađenje i šok. Na mestu gde je proticala reka zatekli su njeno prazno korito.

Kraj gde je nestala reka leži na kraškom području i geolozima nije bilo teško da objašnjenje nađu u tome da je reka nestala kao posledica poniranja između dve tektonske ploče, između kojih je stvorena šupljina jer su obilne padine isprale sloj zemlje i druge naslage.

Iška je posle poplava ponovo zabrinula meštane, koji iz preostalih barica pokušavaju da spasu ribe i rakove kojima je reka obilovala.

Meštani su zabrinuti da li će se reka ponovo pojaviti, jer napaja vodom za piće čitav kraj. U koliko se nekim čudom ponovo ne pojavi, stanovnici područja oko reke će umesto od poplava strahovati od suše.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво