"Naša Jugoslavija" osnovana u Puli

Osnivačka skupština Udruženja "Naša Jugoslavija" održana sinoć u Puli. Ciljevi organizacije prevladavanje uzroka međunacionalnih mržnji i netolerancije među narodima bivše Jugoslavije i priznavanje Jugoslovena kao nacije.

Udruženje "Naša Jugoslavija", čiji je cilj normalizovanje međuljudskih odnosa na području bivše Jugoslavije, osnovano je sinoć u Puli.

Osnivači su Zlatko Stojković i Matija Rojnić iz Pule i Krešo Seb iz Zagreba. Udruženje već broji oko 200 članova.

Udruženje će se boriti za priznavanje jugoslovenske nacije, obrazlažući to brojem od oko milion mešovitih brakova, koliko ih je u bivšoj Jugoslaviji sklopljeno.

Pored Pule, u kojoj je sinoć održana osnivačka skupština, udruženje svoje članove i ogranke ima u Smederevu i u Bosni i Hercegovini, pa je skupštini prisustvovao i predsednik udruženja "Naša Jugoslavija" iz BiH Dalibor Tomić.

Ističući da je Istra, poznata po toleranciji među narodima koji njoj žive, pravo mesto za osnivanje prve organizacija "Naše Jugoslavije" u Hrvatskoj, Stojković je pozvao sve zainteresovane da se učlane u udruženje i preko veb stranice www.nasa-jugoslavija.org.

Osnova delovanja udruženja je prevladavanje svih uzroka međunacionalnih mržnji i netolerancije.

Udruženje "Naša Jugoslavija", u svom programu, traži ukidanje granica između država nastalih raspadom Jugoslavije i stvaranje carinske i monetarne unije, zasnovane na Ustavu SFRJ iz 1974. godine.

Inicijativu za priznavanje jugoslovenske nacije, Udruženje je uputilo hrvatskom Saboru i Državnom zavodu za statistiku Hrvatske.

Hrvatski ustav, donesen početkom 90-ih godina, na inicijativu Franje Tuđmana i HDZ-a, izričito zabranjuje bilo kakav ulazak Hrvatske u asocijacije koje bi vodile oživljavanju bivše Socijalističke Frderativne Republike Jugoslavije.

Skupština u Puli prisustvovali su i pojedini levičarski aktivisti. Među njima i Štefica Žic, koja već godinama iz Umaga na dan Titove smrti odlazi u Beograd, u posetu kući cveća.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво