"Naša Jugoslavija" osnovana u Puli

Osnivačka skupština Udruženja "Naša Jugoslavija" održana sinoć u Puli. Ciljevi organizacije prevladavanje uzroka međunacionalnih mržnji i netolerancije među narodima bivše Jugoslavije i priznavanje Jugoslovena kao nacije.

Udruženje "Naša Jugoslavija", čiji je cilj normalizovanje međuljudskih odnosa na području bivše Jugoslavije, osnovano je sinoć u Puli.

Osnivači su Zlatko Stojković i Matija Rojnić iz Pule i Krešo Seb iz Zagreba. Udruženje već broji oko 200 članova.

Udruženje će se boriti za priznavanje jugoslovenske nacije, obrazlažući to brojem od oko milion mešovitih brakova, koliko ih je u bivšoj Jugoslaviji sklopljeno.

Pored Pule, u kojoj je sinoć održana osnivačka skupština, udruženje svoje članove i ogranke ima u Smederevu i u Bosni i Hercegovini, pa je skupštini prisustvovao i predsednik udruženja "Naša Jugoslavija" iz BiH Dalibor Tomić.

Ističući da je Istra, poznata po toleranciji među narodima koji njoj žive, pravo mesto za osnivanje prve organizacija "Naše Jugoslavije" u Hrvatskoj, Stojković je pozvao sve zainteresovane da se učlane u udruženje i preko veb stranice www.nasa-jugoslavija.org.

Osnova delovanja udruženja je prevladavanje svih uzroka međunacionalnih mržnji i netolerancije.

Udruženje "Naša Jugoslavija", u svom programu, traži ukidanje granica između država nastalih raspadom Jugoslavije i stvaranje carinske i monetarne unije, zasnovane na Ustavu SFRJ iz 1974. godine.

Inicijativu za priznavanje jugoslovenske nacije, Udruženje je uputilo hrvatskom Saboru i Državnom zavodu za statistiku Hrvatske.

Hrvatski ustav, donesen početkom 90-ih godina, na inicijativu Franje Tuđmana i HDZ-a, izričito zabranjuje bilo kakav ulazak Hrvatske u asocijacije koje bi vodile oživljavanju bivše Socijalističke Frderativne Republike Jugoslavije.

Skupština u Puli prisustvovali su i pojedini levičarski aktivisti. Među njima i Štefica Žic, koja već godinama iz Umaga na dan Titove smrti odlazi u Beograd, u posetu kući cveća.

broj komentara 40 pošalji komentar
(utorak, 04. avg 2009, 15:40) - vladimir [neregistrovani]

svaka čast

imate punu podršku od vladimira pantelić iz šapca.
pa zar nam Tito nije u više navrata govorio i pokazivao kada se uzme u snop šest pruteva i pokuša da se polomi , da je puno teže polomit snop, nego polomiti šest prutića jedan po jedan

(ponedeljak, 03. avg 2009, 23:54) - Antonio [neregistrovani]

Nasa Jugoslavija

Podrska za ovu inicijativu i veliki pozdrav iz makedonije!!!

(nedelja, 02. avg 2009, 16:06) - anonymous [neregistrovani]

Srbija je najviše izgubila stvaranjem Jugoslavije

Marko ma ne boj se ti ništa da će Narodi bivše Jugoslavije više živjet skupa ikada. Nije više NIKO lud da živi skupa maska je pala odavnina.

Saradnja DA ali supa nedaj dragi Bože više nikada. Srbija je možda naj više dala za tu Jugoslaviju ali i naj više žali koiko vidim na drugim forumima. Imaju cak i web sajt gdje su vecina da kako Strbijanci.

(nedelja, 02. avg 2009, 10:52) - Marko [neregistrovani]

Srbija je najviše izgubila stvaranjem Jugoslavije

Neka hvala. Srbija i srpski narodu su najviše dali za osnivanje Jugoslavije. Narodi bivše YU treba da sarađuju, ali nikad više da žive u zajedničkoj državi.

(nedelja, 02. avg 2009, 00:22) - jovce gorgiev iz makedonija [neregistrovani]

bice jugoslavija

ja kao sinpatizer kumuniste verujem da od ovoga da ce da bude nesto iako jugoslavija kao drzava se je gadno raspala .ali sam tito je rekao da sami narod pravi istorija a ne istorija narod

(subota, 01. avg 2009, 17:50) - anonymous [neregistrovani]

"zalosna Jugoslavija"

Ja lično sam u mešovitom braku. Ali bez obzira na to ja nikada više nebi poželeo tu žalosnu Yugoslaviju. Ondašnja Yugoslavija je naravno odgovarala pojedincima, ali manji ljudi su bili jadni. Setimo se samo regirunga Milke Planinc, nedo Bog nikome onakav život. Dakle treba da je samo veća demokratija, u mnogim stvarima i da nema tih prokletih granica, inače drugo je sve ok. Jedan veliki pozdrav svim bivšim Yugoslovenima.

(subota, 01. avg 2009, 15:33) - Vitas [neregistrovani]

YU - cardak ni na nebu ni na zemlji

Sve ima svoj pocetak i svoj kraj pa tako i jedna takva utopija o jednoj drzavi Juznih Sl(a)ovena. Sve nam je bilo razlicito: istorija, jezik, kultura, vera i ekonomska bogatstva itd. Nastala posle isterivanja zadnjeg okupatora (AU-monarhije). Ali nisu sve nacije dozivljavale da su oni bili okupatori vec graditelji njihovih gradova i nositelji civilizacije. A hvala Bogu imali smo i razne okupatore koji se pojavise opet 1941. da bi se osvetili zato sto smo im razbili neki njihov san. Vrlo perfidno su nas upotrebili da se koljemo izmedju sebe i da se zamrzimo zauvek. To je posebno uocljivo izmedju Srba i Hrvata koji i danas ne poznaju jedne druge, vec rezonuju da jedni su istrebljivaci a oni drugi su divlji okupatori samo im koplja nedostaju. Jos smo nezreli da postanemo narodi a kamoli neko jugoslavenstvo.

(subota, 01. avg 2009, 14:37) - LUČO [neregistrovani]

Jugosloveni jos ste zivi...

Da se razumemo,nacionalni identitet se nasleđuje od dedova.Po tvome ako si rođen u Kini onda si Kinez,sada imaš priliku da budeš Amer,ili Amerikanac ako odseliš u Sloveniju tad si Slovenac imaš na to pravo.Verovatno ti je ukorenjena Juga u mozak pa se osećaš Jugo.Ali ne treba govoriti u ime svih Srba nesrećni smo zbog raspada države,meni lično bila je užas,i ja imam mešani brak, ne pada mi na pamet da menjam veru ni njenu a kamoli svoju.Ne postoji vrednost ni interes ,da bi menjao pravoslavnu veru i narodnost Srbin, jer to sam JA . Zašto da lažem sebe i druge.

(subota, 01. avg 2009, 13:45) - Evgenija [neregistrovani]

"zalosna Jugoslavija"

Za mesovit brak mi nije potrebna Jugoslavija, kako neki ovde pisu.
U nekadasnjoj Jugoslaviji su ziveli Narodi Sloveni.
Naziv "JUG" je vec logican odgovor ako smo svesni cinjenice da postoje severni, istocni i mi kao juzni Sloveni.
Kada bi iskljucili dobar deo Bosne, koja je vecinom primivsi islam prestala da gleda na svoje pretke kao Slovene vec ih trazi negde medj Turcima ili ko zna gde vec, pa onda naravno i dobar deo Hrvatske, koja se odrice ne samo jezika slovenskog vec i porekla, pa Slovenije koja smatra da nikako nije na jugu vec na severu, uz to da dodam i Albance tkz. Siptare koji svoju istoriju traze kod Ilira ili drevnih Dardana, pa Vojvodinu, boze ne daj - oni su po njihovom smatranju Panoncani (dakle, starosedeoci Balkana, isto kao i Iliri sa Dardanima, u Makedoniji pak Turci ni da cuju o tezi da su Sloveni vec su poreklom Osmani, pa i Vlasi u Srbiji za koje se zna da su im preci bili Tracani (drevnih Rimljana nekadasnja provincija, u vreme kada se nasa Srbija zvala Mezija), i tako dalje i td.,.........
Stvarno me ne cudi sto je nekim redovima tesko pala tadasnja himna Jugoslavije "Hej Sloveni", jos me vise cudi da se za istoriju Balkana cesto upotrebljava cifra 1945, doduse, kod Srba ta cifra ide cak i do 1389-te god.

(petak, 31. jul 2009, 22:17) - anonymous [neregistrovani]

"Naša Jugoslavija"???

Vsaka cast za komentar popolnoma strinjam s tabo in sem pred kakršno koli povezavo z ex-republik Jugoslavije, ki je glede političnih in vojaških območjih.