Srbi iz Čikaga tuže američku firmu zbog "Oluje"

Cilj "Oluje" bio je nasilno proterivanje "manjinske etničke grupe", a američki MPRI bio je "saučesnik u genocidu", navodi se u tužbi koju je grupa Srba iz Krajine podnela protiv te vojno-konsultatske firme.

Grupa Srba koja je do 1995. živela u Krajini tužila je  američku vojno-konsultantsku firmu MPRI (Military Professional Recources Incorporated), tvrdeći da je vojno opremala hrvatske oružane snage, obučavala hrvatske oficire i osmislila plan operacije "Oluja".

Tužba grupe američkih državljana srpskog porekla,  pod imenom "Žrtve genocida u Krajini", predata je u sredu Federalnom sudu u Čikagu, a tužioci traže 10,4 milijarde dolara odštete.

U tužbi ispisanoj na 40 stranica, svedoci koji sada žive u Čikagu, između ostalih Milena Jović i Živka Mijić, navode da je "Operacija ‘Oluja' sprovedena je s jednim jedinim ciljem - da se ubiju ili proteraju Srbi iz Krajine samo zato što su manjina druge nacije i vere".

Američka firma MPRI, koju su 1987. osnovala osmorica bivših oficira američke vojske i koju je 2000. godine kupilo preduzeće L-Z Communications, u tužbi se spominje kao "učesnik u genocidu".

"Operacija Oluja postala je najveća kopnena ofanziva u Evropi od Drugoga svetskog rata, a kao posledicu je imala ubistva i nehuman odnos prema hiljadama Srba, nasilno proterivanje 200.000 Srba iz njihovih vekovnih domova, pljačku i uništavanje imovine vredne stotine miliona dolara", kaže se u tužbi i navodi da je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak na sastanku s predstavnicima MPRI-ja u oktobru 1994. godine, kad je sa američkim preduzećem sklopljen višemilionski ugovor, rekao da "želi da istera Srbe iz Krajine".

Grupu "Žrtve genocida u Krajini" na sudu zastupa advokat Entoni D'Amato, a pomažu mu kolege Robert Pavić, Džon Ostojić i Kevin Rodžers. Do pomenute svote od 10,5 milijardi dolara došli su pomnoživši 200.000 žrtava sa 25.000 dolara po glavi stanovnika. Zatim su na tih 5 milijardi američkih dolara dodali kamate od pet posto godišnje, što danas, 15 godina kasnije, iznosi 10,4 milijarde dolara. 

Operacija "Oluja"

Pre 15 godina, 4. avgusta, 200.000 vojnika i policajaca iz sastava oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatskog vijeća odbrane iz Bosne, pod vrhovnim zapovedništvom Franje Tuđmana, napalo je, uz sadejstvo bošnjačke armije i prećutnu podršku vodećih sila Zapada, zaštićene zone Ujedinjenih nacija u severnoj Dalmaciji, Lici, Kordunu i Baniji.

Dan kasnije, 5. avgusta hrvatska vojska je ušla u gotovo potpuno napušten i prethodno žestoko granatiran Knin, u kojem je pre "Oluje" živelo više od 90 odsto Srba.

Za samo nekoliko dana slomljen je otpor Srpske vojske Krajine koja je brojala oko 30.000 vojnika.

Narod Republike Srpske Krajine, preko 200.000 ljudi, nateran je na bezglavo povlačenje u pravcu Srbije i Republike Srpske pri čemu su izbegličke kolone bile pod dejstvom hrvatske artiljerije i vojnog vazduhoplovstva.

Oni koji su ostali, a reč je o civilima, uglavnom starijim i nemoćnim osobama, bili su izloženi teroru i nakon formalnog završetka operacije "Oluja" 7. avgusta.

Tadašnji komandnat civilne policije mirovnih snaga UN za područje Knina, general Alan Goran, na kraju svoje misije napisao je u izveštaju da je policija UN na tom području, nakon dolaska hrvatskih snaga, pronašla 128 ubijenih srpskih civila i 73 odsto uništenih kuća.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" u akciji hrvatske vojske nestalo je blizu 2.000 osoba, dok je Hrvatski hesinški odbor saopštio da je u toku operacije "Oluja" ubijeno 670 civila.

Za zločine počinjene u "Oluji" tužilaštvo Haškog tribunala optužilo je trojicu hrvatskih vojnih i policijskih generala, Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak. Suđenje je u toku, a tužilaštvo je za Gotovinu tražilo 27 godina zatvora, za Markača 23, a za Čermaka 17 godina.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво