Hrvatska obeležava Dan pobede

Akcija "Oluja" je kruna hrvatske borbe za slobodu i briljantna vojna operacija, bio je zajednički stav Ive Josipovića, Jadranke i Luke Bebića, na centralnoj svečanosti povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti u Kninu.

Hrvatska danas slavi Dan pobede i domovinske zahvalnosti, u znak sećanja na akciju hrvatske vojske i policije "Oluja".

Akcija "Oluja" je kruna hrvatske borbe za slobodu i briljantna vojna operacija, bio je zajednički stav predsednika Ive Josipovića, premijerke Jadranke Kosor i šefa Sabora Luke Bebića, na centralnoj svečanosti povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti u Kninu.

Josipović je istakao da je Hrvatska vojska u svojoj "briljantnoj akciji uspela da oslobodi najveći deo okupirane hrvatske teritorije i omogućila kraj rata u BiH", istakavši da je "pobeda bila časna".

On je, istovremeno, rekao da se Hrvatska "mora brinuti za sve prognane i sankcionisati sve zločine, kako bi bila država dostojna svojih branilaca" i naglasio da je "saradnja sa susedima, bez zaboravljanja sopstvenog dostojanstva i istorije, put napretka".

"Niko neće revidirati hrvatsku istoriju i obrisati istorijske istine da smo bili žrtva i da smo branili svoju domovinu i svoj dom, svoju budućnost i budućnost naše dece", rekla je premijerka Jadranska Kosor.

"Prošla su vremena kad su nam govorili šta ćemo slaviti. Slavićemo 'Oluju', jer tako slavimo pobedu i mir", rekla je Kosorova.

"Da bismo mogli da poštujemo druge, prvo moramo poštovati sebe i svoje heroje. Iz Knina, mesta gde je poražena Miloševićeva politika, poručujem da će Hrvatska učiniti sve da uključi susede u evroatlantske integracije, ali i poručujem da nikome nećemo dopustiti da revidira istoriju i dira u naše svetinje", dodala je hrvatska premijerka.

Svečanost pod sloganom "Svi zajedno", u organizaciji ministarstava porodica, veterana i međugeneracijske solidarnosti, unutrašnjih poslova i odbrane počela je polaganjem venaca i paljenjem sveća na gradskom groblju u Kninu i podizanjem državne zastave na kninskoj tvrđavi.

Posle defilea postrojavanja veterana i pripadnika hrvatskih oružanih snaga na gradskom stadionu, održana je centralna svečanost, a posle toga verski obred za hrvatske branioce.

Dan pobede i domovinske zahvalnosti obeležen je i u Vukovaru, oglašavanjem crkvenih zvona i sirena i polaganjem venaca na groblju žrtava Domovinskog rata.

SNV: Ne govori se o stradanjima ljudi

Srpsko narodno veće je juče, povodom "Oluje", istaklo da se "o ratnim zbivanjima i dalje govori jednodimenzionalno, bez uvažavanja iskustava onih drugih, bez svesti o pluralnosti uspomena, i još uvek s naglaskom na državne i nacionalne razloge, a ne na sudbine i stradanja ljudi".

"U Hrvatskoj se, ni nakon 15 godina, ne vodi računa o tome da su Srbi u Hrvatskoj zaobilaženi i povređeni, već se radi na produkciji mitova i prisilnih istina o kojima se ne sme raspravljati. Tako se neće doći do pomirenja i do uslova u kojima će svi biti ravnopravni", izjavio je predsednik SNV Milorad Pupovac.

Hrvatski mediji i političari predstavljaju "Oluju" kao briljantnu vojnu pobedu, u kojoj su od jutra, 4. avgusta, za samo 84 sata, hrvatske snage oslobodile oko 10.500 kvadratnih kilometara ili skoro petinu države, što je uticalo na završetak rata u BiH i mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи