Dueli zbog "Oluje"

Hrvatski državni vrh složan u oceni da je "Oluja" kruna oslobodilačkog rata. Tadićeva izjava da je ta akcija zločin nije ništa novo, ocenila hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Josipović za kažnjavanje svih zločina. Komšić čestitao, Radmanović kritikuje.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor ocenila je da je izjava predsednika Srbije Borisa Tadića, da je vojna akcija "Oluja" zločin, ništa novo i već viđeno.

Tadić je, naime, u razgovoru sa predstavnicima Udruženja porodica nestalih i poginulih, poručio da se taj zločin nikada ne sme zaboraviti, kao i da posle 15 godina treba gledati u budućnost i sa Hrvatskom rešavati probleme sa kojima se suočava većina porodica u procesu povratka.

Kosorova, međutim, ima drugačije tumačenje događaja. "Tom akcijom konačno je vojno pobeđena velikosrpska Miloševićeva politika, pa bi bilo dobro da toga, konačno, postanu svesni i u Srbiji", izjavila je posle polaganja venaca na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Komentarišući zahtev haškog tužilaštva da se hrvatski generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak kazne sa 17 do 27 godina zatvora, zbog ratnih zločina za vreme i nakon "Oluje", Kosorova je rekla da se u sudske procese ne može uplitati, jer je premijerka, ali da je uverena da će se "stvari rasplesti kako svi očekuju".

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je, takođe, u svojim izjavama, "Oluju" nazvao oslobodilačkom akcijom, ali se, za razliku od premijerke, ipak prisetio zločina koji su tada počinjeni i rekao da se zalaže za procesuiranje počinilaca.

Komentarišući Tadićevu izjavu, predsednik Hrvatske Ivo Josipović ponovio je da je "Oluja" bila kruna "pravednog i oslobodilačkog rata i da će ona, kao takva, ostati zapisana u istoriji hrvatskog naroda".

"Siguran sam da će istorija upravo tako zapisati "Oluju", a Hrvatska se, naravno, bori za uspostavljanje dobrih odnosa i za kažnjavanje svih zločina i saniranje posledica rata", dodao je Josipović.

Na pitanje da li će Tadićeva izjava o "Oluji" narušiti njegove lične odnose sa predsednikom Srbije, Josipović je rekao da "to nije stvar personalnih odnosa".

"Na kraju krajeva, personalni odnosi su najmanje važni. Posao je svakog predsednika da, u prvom redu, vodi računa o interesima svoje države. To ću, naravno, činiti, a smatram da je u interesu Hrvatske da se odnosi normalizuju - posebno u interesu svih hrvatskih građana", rekao je Josipović.

Josipović je učesnicima rata čestitao sutrašnji Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobede i Dan branitelja.

"Želim da što više ljudi dođe sutra u Knin na proslavu i koristim priliku da sve građane pozovem da prisustvuju tom velikom događaju", rekao je Josipović.

Oprečno i u BiH

U Bosni i Hercegovini, oprečno komentarišu akciju "Oluja". Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da član Predsedništva BiH Željko Komšić svojom čestitkom hrvatskom predsedniku povodom te akcije stvorio probleme u BiH.

"Potpuno je jasno da u BiH i nas trojica u Predsedništvu i u mnogim drugim organima vlasti ne mislimo isto o prošlosti, a što je još žalosnije, ni o budućnosti ovih prostora", naglasio je Radmanović.

Prema njegovim rečima, političari u regionu, a naročito Komšić, "voli da komentariše nešto o čemu nema pojma".

"Nema činjenica, a izvlači zaključke i onda stvara problem u Bosni i Hercegovini. Takva izjava stvara probleme u njegovoj zemlji. To što on ne shvata, to je njegova stvar", kazao je Radmanović.

Komšić je ranije čestitao predsedniku Hrvatske i hrvatskim građanima Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

"Zadovoljstvo mi je i čast da vama i građanima Republike Hrvatske mogu uputiti iskrene čestitke, povodom dana najveće hrvatske vojne pobede u domovinskom ratu, kada ste, na najbolji način, pokazali kako se brane domovina i vrednosti slobodnog demokratskog sveta", naveo je Komšić.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво