Gorivo stiže, štrajkači ne odustaju

Grčka vojska, po nalogu Vlade, preuzela snabdevanje zemlje gorivom. Vojnici oduzimaju cisterne od privatnika koji štrajkuju. Štrajku se, međutim, ne nazire kraj, jer su prevoznici odlučni da istraju u svojim zahtevima.

Po nalogu Vlade u Atini, angažovani vojni kamioni i brodovi za snabdevanje građana gorivom, a vojnici voze kamione-cisterne, oduzete privatnicima koji štrajkuju.

Snabdevanje je poboljšano, a policija zavodi red na pumpama da se ne bi pravile gužve. Štrajku se, međutim, ne nazire kraj, jer je većina od 60.000 hiljada prevoznika odlučna da istraje u svojim zahtevima.

Na prilazu Atini štrajkači su pokušali da zaustave kamione koji razvoze gorivo po naredbi vlade, ali nije im mnogo vredelo. Situacija se polako normalizuje, pa su i turisti mirniji i ne strahuju kako će kući.

Grcima nije teško da zbog goriva voze do Makedonije. Na prelazu Bogorodica, najfrekventnijem na makedonsko-grčkoj granici, uvećavaju i onako veliku gužvu, nastalu zbog smene turista.

Situacija  se popravlja, a goriva ima ujutru od osam do deset časova, kaže novinar RTS-a Dragan Stojev.

"Srpskim turistima Grci će prodati bar 15 do 20 litara goriva, čak i kada su pumpe zatvorene. Kasno uveče gorivo prodaju momci koji inače prodaju sitnice na plaži, a cenkanjem se cena može spustiti sa 15 na pet evra", kaže novinar Stojev.

Procenjuje se da oko 5.000 grčkih vozila dolazi na dve pumpe, na pola kilometra od prelaza, samo da napune rezervoare. Šta će biti dalje, umnogome zavisi od ogorčenih kamiondžija, a oni ne odustaju.

Štrajkači kažu da su tu zato što vlada neće da promeni stav, jer veruje da je jako moćna, a po pravi veliku grešku.

"Neće joj proći fašističke mere i mi nećemo odustati, makar nam oduzimali vozila. Odolećemo im", rekao je jedan od štrajkača.

Predmet spora je vladina odluka da se poveća broj prevoznika i smanji cena dozvole za rad, što smeta onima koji su ih ranije skuplje platili.

Ovaj štrajk samo je jedan od izraza nezadovoljstva zbog vladinih mera štednje, koje su uslov da joj MMF i evrozona pozajme novac ne bi li popunila budžet i smanjila javni dug. Finansijski revizori, inače, ovih dana u Atini proveravaju sprovođenje reformi.

Vlada preti krivičnim gonjenjem

Vlada u Atini kaže da je sa pravom posegnula za vanrednim zakonom, jer kako ističe, niko nema pravo da parališe zemlju. To je deo šireg paketa mera štednje, koje je vlada usvojila zbog velikog budžetskog deficita i zaduženosti države.

Sa druge strane, vozači kamiona štajkuju jer se protive planovima za otvaranje ovog transportnog sektora za konkurenciju.

"Zašto ne uhapsite izbacivače iz noćnih klubova? Mi nemamo oružje. A vi samo ispitujete nas?", izjavio je jedan od vozača.

Zbog nestašice goriva i hrane, ugrožen je i turizam, jedna od najvažnijih privrednih grana u zemlji. Hotelijeri i turističke agencije žale se na manji broj gostiju.

Zvanični podaci grčkog Statističkog zavoda govore o padu broja stranih turista u prvom kvartalu ove godine, i o upola manjem obimu poslovanja malih preduzeća u području Atine u prvom polugodištu ove godine, u poređenju sa istim periodom 2009. godine.

Dok štrajk vozača kamiona traje - grčka vlada preti krivičnim gonjenjem onih koji nastave da štrajkuju i kaznom od pet godina zatvora, u Atini su finansijski revizori Evropske Unije i Međunarodnog monetarnog fonda koji proveravaju sporovđenje reformi.

Grčki kontrolori leta takođe su najavili štrajk, pošto vlada nije prihvatila njihov zahtev za plaćanje prekovremenih sati.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво