Sukob kamiondžija i grčke policije

Nedaleko od Soluna policija se sukobila sa vozačima kamiona, koji su ranije saopštili da nastavljaju štrajk. Kamioni i brodovi grčke vojske će privremeno razvoziti gorivo do bolnica i aerodroma.

Grčka policija se sukobila sa kamiondžijama kod rafinerije nedaleko od Soluna, nakon što su sindikati prevoznika odbili poziv vlade da se vrate na posao.

Lokalna televizija je pokazala snimke na kojima pripadnici policije udaraju pendrecima vozače koji su zablokirali put kamionu čije je vozač hteo da napusti rafineriju.

Grčki prevoznici odlučili su danas da nastave štrajk uprkos naredbi vlade da se vrate na posao, saopštili su predstavnici sindikata.

"Nastavljamo štrajk", izjavio je novinarima lider sindikata prevoznika Jorgos Corcatos.

Grčka vlada je juče popodne proglasila mobilizaciju i naredila vozačima kamiona, koji štrajkuju zbog planova vlade da otvori njihov sektor za veću konkurenciju, da se u roku od 24 sata vrate na posao, prenele su agencije.

Pošto su prevoznici odbili da ispune naredbu vlade i da prekinu štrajk, vojni brodovi i kamioni će biti angažovani za prevoz goriva do aerodroma i bolnica, kao i do ostrva koja su ostala bez goriva.

Više hiljada vozača kamiona od ponedeljka protestuje zbog planova vlade da njihov sektor izloži većoj konkurenciji, što je inače jedan od preduslova za dobijanje zajmova od međunarodnih finansijskih institucija od 110 milijardi evra za izlazak zemlje iz dužničke krize.

Blokirani turisti

Skoro sve benzinske pumpe u Grčkoj ostale su bez goriva, već se oseća i nedostatak namirnica u prodavnicama, a reke turista su zarobljene.

Tvrdi se da je oko 100.000 turista iz Srbije blokirano u severnoj Grčkoj, zbog nedostatka goriva na benzinskim stanicama.

Mnogi turisti navode da se na crnom tržištu bezolovni benzin prodaje za pet evra po litru, što je tri puta više od normalne cene.

Udruženje hotelijera Grčke je saopštilo da je zbog štrajkova ugrožena turistička sezona, naime dosad je otkazano gotovo 30.000 noćenja u hotelima. Razlog su incidenti tokom protesta i recesija, a rezultat je gubitak više desetina miliona evra.

Situacija će se dodatno iskomplikovati već sutra s obzirom da vlada nije prihvatila zahtev kontorolora leta za plaćanje prekovremenih sati, pa su oni odlučili da 31. jula ponovo stupe u štrajk.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво