Dodik: Politika iznad prava

Mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu ostaviće nove posledice u svetu, upozorio premijer Republike Srpske Milorad Dodik i dodao RS neće dozvoliti da BiH prizna nezavisnost Kosova. Crnogorski i albanski zvaničnici pozdravili odluku MSP.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu suprotno međunarodnom pravu i da će ostaviti nove posledice u svetu u područjima gde postoje "animoziteti autonomnih jedinica i države".

"I ovim se videlo da je politka iznad prava", što se najbolje može videti po glasanju sudija, koje su i poslate da podrže stavove svojih država", kazao je Dodik agenciji Tanjug.

Milorad Dodik je poručio da će RS nastaviti svoju dosadašnju politiku i neće dozvoliti da BiH prizna nezavisnost južne srpske pokrajine.

Rekao je da je razočaran odnosom velikih sila, pre svega, SAD i Velike Britanije prema Srbiji.

"Mi pratimo šta se dešava i boli nas ovakav odnos prema Srbiji pojedinih država - SAD, Velike Britanije... Smatram da i Srbija iz svega ovog treba da izvuče pouku", rekao je Dodik.

Premijer RS je podsetio na skupštinsku rezoluciju, koju je Narodna skupština RS donela kada je osudila i ukazala na štetnost samoproglašenja nezavisnosti Kosova.

"Mi ćemo iz ovog proučiti naša prava", poručio je Dodik.

Sa druge strane, vlast u Crnoj Gori je ocenila da je mišljenje MSP značajna za stabilnost regiona i njegovu evropsku budućnost.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen istakao je da je odluka suda u Hagu "značajna" za stabilnost Srbije i Kosova, njihove susede i region u celini.

Predsednik Albanije Bamir Topi izjavio je da bi želeo da odluka MSP služi kao apel onim zemljama koje još nisu priznale Kosovo, ali i drugim zemljama koje su skeptične i koje su ga priznale delimično, da izgrade stvarne političke, diplomatske i sve druge odnose sa Prištinom.

Zamenik premijera Albanije i ministar inostranih poslova Iljir Meta je rekao da će odluka MSP pomoći ubrzanju procesa priznavanja nezavisnosti i suvereniteta Kosova i puta prema punopravnom članstvu u UN u skorijoj budućnosti.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи