Strateški važan odnos sa Srbijom

Odnos Hrvatske sa Srbijom i svim susedima važna je i ozbiljna priča zbog strateškog interesa Hrvatske, rekao Ivo Josipović nakon posete Beogradu. Povratak izbeglica jeste pitanje naše civilizovanosti, istakao Josipović.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je posle posete Beogradu da je odnos Hrvatske sa Srbijom i svim susedima važna i ozbiljna priča zbog strateškog interesa Hrvatske da uspostavi dobre odnose sa susedima, obezbedi svoju bezbednost i nova tržišta, privredni razvoj i saradnju, kao i rešenje mnogih problema koji opterećuju naše odnose.

Josipović je, odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska kompanije "Erikson Nikola Tesla" u Zagrebu, ukazao da ljude tište pitanja vezana za pronalaženje nestalih osoba ili povraćaj kulturnih blaga.

Predsednik Hrvatske je rekao da je iz vlade informisan o pripremi niza rešenja koja će olakšati povratak izbeglica, što je i hrvatska međunarodna obaveza.

"U tome snažno podržavam vladu jer je to pitanje našeg statusa i naše civilizovanosti u rešavanju ljudskih problema", rekao je Josipović.

Ističući da je ikona iz Dalja koja je vraćena Hrvatskoj samo jedna u nizu umetnina spremnih za vraćanje, hrvatski predsednik je rekao da će o svemu što je otvoreno tokom posete Srbiji, kao što su mogućnost prelaska granice s ličnom kartom ili borba protiv organizovanog kriminala, razgovarati vlade dveju zemalja.

Odgovarajući na pitanje o međusobnim tužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i o tome koliko je Hrvatska blizu povlačenja tužbe, Josipović je rekao da se ta pitanja ne meri blizinom i daljinom, već da je bitno rešavati probleme.

Rekavši da će o tome odlučiti vlada, naglasio je da je rešavanje problema mnogo važnije od toga hoće li tužbe biti sada ili neće.

"Ima vremena da se o tome još razgovara", ocenio je Josipović. Istovremeno, premijerka Hrvatske Jadranka Kosor rekla je da Vlada do sada nije razmatrala povlačenje tužbe.

Hrvatski predsednik je naglasio da njegov boravak u Srbiji nije bio posvećen privredi, iako se bavio važnim međudržavnim pitanjima koja se reflektuju i na privredu u krajnjoj liniji. Najavio je da se za septembar planira veliki susret slovenačkih, hrvatskih i srpskih preduzetnika, verovatno na Brionima.

Govoreći o činjenici da je njegov pad sa bine u Subotici juče bio najgledaniji na nekim Internet portalima i televizijama, Josipović je ocenio da je to dokaz da situacija odnosa Hrvatske i Srbije bitno drugačija.

"Ako je to najvažnije pitanje, onda znači da je javnost prepoznala da se krećemo u dobrom smeru i da ta jedna atrakcija može biti predmet javnog interesa", ocenio je hrvatski predsednik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво