Matica srpska u Crnoj Gori

Osnovano Društvo Matice srpske u Crnoj Gori. Za predsednicu izabrana profesorka anglistike Radojka Vukčević. Sa skupa poručeno da će Društvo doprineti boljim odnosima dve zemlje, kao i afirmaciji srpske kulture u Crnoj Gori.

U Podgorici je danas održana konstitutivna sednica skupštine novoformiranog Društva Matice srpske (MS) u Crnoj Gori, a za prvog predsednika izabrana je profesor dr Radojka Vukčević.

Osnivanje društva Matice srpske u Crnoj Gori "nije nikakvo iznenađenje, rekao je mitropolit Anfilohije Radović. To predstavlja nastavak njenog vekovnog i živog prisustva na ovim prostorima".

Predsednik Matice srpske, Čedomir Popov rekao je da je to čin "izgrađivanja, širenja i odbrane kulturnog i duhovnog jedinstva srpskog naroda na svim meridijanima i u svim društevnim i političkim sistemima u kojima je živeo i opstajao".

Ambasador Srbije Zoran Lutovac nada se da će Matica srpska doprineti boljoj saradnji Srbije i Crne gore.

Predsednica društva, doktor Radojka Vukčević smatra da treba da negujemo duhovni i kulturni život i razvijamo nauku i kulturu.

Sa skupa je poručeno da će Društvo Matice doprineti boljim odnosima Srbije i Crne Gore, i kulturnom uzdizanju srpskog naroda u toj državi.

Matica srpska je najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija. Osnovana je 1826. u Pešti, u vreme oslobađanja Srbije od viševekovne turske vlasti i jačanja svesti o potrebi da se srpski narod u punoj meri uključi u savremene evropske tokove, uz očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta.

Danas Matica srpska ima oko 2.000 saradnika, koji su uključeni u više desetina naučnih i razvojnih projekata, u okviru Odeljenja za književnost i jezik, Leksikografskog odeljenja, Odeljenja za društvene nauke, Odeljenja za priorodne nauke, Odeljenja za likovne umetnosti, Odeljenja za scenske umetnosti i muziku, kao i rukopisnog odeljenja.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво