Matica srpska u Crnoj Gori

Osnovano Društvo Matice srpske u Crnoj Gori. Za predsednicu izabrana profesorka anglistike Radojka Vukčević. Sa skupa poručeno da će Društvo doprineti boljim odnosima dve zemlje, kao i afirmaciji srpske kulture u Crnoj Gori.

U Podgorici je danas održana konstitutivna sednica skupštine novoformiranog Društva Matice srpske (MS) u Crnoj Gori, a za prvog predsednika izabrana je profesor dr Radojka Vukčević.

Osnivanje društva Matice srpske u Crnoj Gori "nije nikakvo iznenađenje, rekao je mitropolit Anfilohije Radović. To predstavlja nastavak njenog vekovnog i živog prisustva na ovim prostorima".

Predsednik Matice srpske, Čedomir Popov rekao je da je to čin "izgrađivanja, širenja i odbrane kulturnog i duhovnog jedinstva srpskog naroda na svim meridijanima i u svim društevnim i političkim sistemima u kojima je živeo i opstajao".

Ambasador Srbije Zoran Lutovac nada se da će Matica srpska doprineti boljoj saradnji Srbije i Crne gore.

Predsednica društva, doktor Radojka Vukčević smatra da treba da negujemo duhovni i kulturni život i razvijamo nauku i kulturu.

Sa skupa je poručeno da će Društvo Matice doprineti boljim odnosima Srbije i Crne Gore, i kulturnom uzdizanju srpskog naroda u toj državi.

Matica srpska je najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija. Osnovana je 1826. u Pešti, u vreme oslobađanja Srbije od viševekovne turske vlasti i jačanja svesti o potrebi da se srpski narod u punoj meri uključi u savremene evropske tokove, uz očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta.

Danas Matica srpska ima oko 2.000 saradnika, koji su uključeni u više desetina naučnih i razvojnih projekata, u okviru Odeljenja za književnost i jezik, Leksikografskog odeljenja, Odeljenja za društvene nauke, Odeljenja za priorodne nauke, Odeljenja za likovne umetnosti, Odeljenja za scenske umetnosti i muziku, kao i rukopisnog odeljenja.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. jul 2010, 14:43)
Milivoje Kuzmanović [neregistrovani]

blagor@siol.net

Srećan sam što je ustanovljena Srpska matica u Crnoj Gori. Predsjednici i članovima društva želim srećan i uspješan rad. Mnogo pozdrava iz Ljubljane. Milivoje Kuzmanović, univ. dipl. oec., Beblerjev trg 11, 1000 LJUBLJANA

(nedelja, 18. jul 2010, 15:49)
mr Andreja Aleksic Krusevac [neregistrovani]

Matica kamen temeljac srpske kulture

Licno sam izuzetno srecan.Verujem da ce moje zadovoljstvo podeliti i svi Srbi kojima je stalo do jedinstva srpskog naroda,kulturnog,verskog,i drugog.Matica je bila i ostala kamen temeljac za obnovu svega velikog u nasem narodu.Duboko postovanje za doktorku Vukcevic,mitropolita Anfilohija i akademika Popova iz prestonice Kneza Lazara.Oni su kulturne i duhovne gromade srpskog naroda,borci i kreatori naseg trajanja.

(nedelja, 18. jul 2010, 15:09)
anja banja luka [neregistrovani]

!!!

Bravo!

(nedelja, 18. jul 2010, 12:11)
anonymous [neregistrovani]

Entitet

Hoce li uskoro biti stvoren i srpski entitet u CG po ugledu na BiH?

(nedelja, 18. jul 2010, 10:53)
marko_pg [neregistrovani]

svaka cast!

Matica srpska i Crna Gora treba da se ponose sa predsjednicom Radojkom Vukcevic koja je jedan veliki strucnjak ali prije svega jedna ljudska velicina!

(nedelja, 18. jul 2010, 08:15)
anonymous [neregistrovani]

vitas

BRAVO