Dogovor umesto tužbe

Za pomirenje u regionu potrebno je međusobno poštovanje, a ne zajedničko viđenje novije istorije, ocenio je predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je, u intervjuu za bečki Standard, da je potrebno poštovanje država u regionu kako bi se došlo do pomirenja i da je bolje rešiti probleme između Hrvatske i Srbije dogovorom nego tužbom.

"Što se tiče tumačenja naše istorije, na primer o pitanju Bosne i Hercegovine, očigledno nikada neće biti jedinstvenog pogleda kod Srba, Hrvata i Bošnjaka", rekao je on, dodavši da je, radi uspostavljanja poverenja, potrebno o tome razgovarati.

Josipović je rekao da je "hrvatska politika učestvovala u onom lošem što se dogodilo BiH, iako je Milošević bio taj koji je započeo rat" i dodao je da o pitanju BiH nikada neće biti konsenzusa kod Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Po mišljenju hrvatskog predsednika, nije neophodna hrvatsko-srpska komisija za izradu udžbenika, kao ni postizanje saglasnosti o neizbežnosti raspada bivše Jugoslavije.

"To nije važno. Jugoslavija se raspala. Neki to smatraju dobrim, drugi lošim. Većina će misliti da nije moglo drugačije i da je bilo normalno formirati nacionalne države", rekao je Josipović. Po njegovom mišljenju, Hrvatska je vodila odbrambeni rat.

Josipović je odbacio ocenu Standarda da je Franjo Tuđman težio uspostavljanju nove etničke slike  "egzodusom Srba iz Hrvatske".

"Ono što vi nazivate egzodusom ima dve strane. Istoričari će odlučiti šta su posledice ratnih dejstava i šta su, pri tom, bile posledice jednog plana jedne i druge strane. Jedinstvo vlada u tome da svako danas ima pravo da se vrati i preuzme svoje vlasništvo, kako Srbi, tako i Hrvati", kazao je Josipović.

Predsednik Hrvatske rekao je da nikada neće učestvovati u proslavama u Blajburgu, gde se veliča ustaška država, a kada je reč o međusobnim tužbama dveju država pred Međunarodnim sudom pravde, Josipović je rekao da se sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem složio da se ti problemi mogu rešiti dogovorom i istakao da ne treba trošiti vreme i novac na tužbe.

Josipović je rekao da sada očekuje korake srpske strane.

"Srbija je već napravila veliki napredak. Nekome kao što je predsednik Tadić verujem da će napraviti i dalje napretke", kazao je on.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво