Godišnjica stradanja u Bratuncu

Na području opština Srebrenica i Bratunac, obeležava se 18 godina od stradanja srpskih civila, koje su ubili pripadnici muslimanskih oružanih snaga. Na Vojničkom groblju u Bratuncu poštu žrtvama odao premijer RS Milorad Dodik. U ime predsednika Srbije Borisa Tadića vence položio njegov savetnik Mlađan Đorđević.

Polaganjem venaca i paljenjem sveća na grobljima u mestima Biljača, Sase i Zalazje obeleženo je 18 godina od stradanja Srba tokom rata u Bosni i Hercegovini na području Srebrenice i Bratunca, koje su ubile muslimanske snage iz Srebrenice.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik odao je poštu stradalima položivši venac na spomen Krst na Vojničkom groblju u Bratuncu.

Dodik je rekao da niko ne spori činjenicu da su u Srebrenici nastradali Bošnjaci, ali je očigledno ignorisanje činjenice da su na prostoru Podrinja nastradali Srbi u kontinuitetu što govori o kreiranju istine, koja to nije i nepravde.

"Značaj koji se daje ovim događajami od strane međunarodne zajednice govori o selektivnoj pravdi", rekao je Dodik novinarima na vojnom groblju u Bratuncu i naglasio da je došao da oda poštu svim stradalima.

Prema njegovim rečima, ne može se održati princip po kome su jedni samo žrtve, a drugi samo zločinci.

Premijer je dodao da zločin ne može da bude prihvatljiv za RS niti da je zločin učinjen u ime Srpske. Dodik je rekao da ono što se dogodilo u Srebrenici za njega nije genocid.

"Ako je bio genocid onda se desio ovde u Podrinju i ovde su stradali ljudi, a za to su odgovorni pojedinci. Ukoliko su učestvovale institucije bile su zloupotrebljene", rekao je Dodik.

Na godišnjicu pogibije srpskih civila i boraca 1992. godine u ime predsednika Srbije Borisa Tadića venac je položio njegov savetnik Mlađan Đorđević.

Vence su položili i generalni konzul Srbije u Banjaluci Jadranka Derajić, zamenik visokog predstavnika u BiH Kris Benet, delegacija skupštine RS i Veća naroda RS, zajedničkih institucija, izaslanik predsednika RS Duško Ćetković i predstavnik Srpske napredne Stranke Aleksandar Vučić.

U Kulturnom centru u Srebrenici, biće održana duhovna akademija i prikazan film "Dosije Srebrenica", posvećen stradanju srpskog naroda na tim prostorima.

Ubijeni srpski civili

Na Petrovdan, 1992. godine, muslimanske snage, pod komandom Nasera Orića, upale su u srpska sela Zalazje, Biljača, Sase i Zagone i ubile i izmasakrirale 69 srpskih civila, a više od 70 ranili. Devetnaest osoba vodi se kao nestalo. Sela su opljačkana, spaljena i još uvek nisu obnovljena.

Od maja do decembra 1992. godine, napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani.

Samo na području Srebrenice, u tom periodu, napadnuto je 21 srpsko selo u kojem je ubijeno više od 400 civila. U napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac, u istom periodu ubijeno je najmanje 560 lica.

Na Božić 1993. godine, Združene snage podregije Srebrenica, pod komandom Nasera Orića, u ranim jutarnjim satima napale su srpska sela na području Kravice, u opštini Bratunac i ubile 48 meštana.

Od 7. do 16. marta 1993. godine, uništeno je 688 domaćinstava i oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kravicama.

Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci, u toku rata, stradalo je najmanje 1.300 osoba srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo ukupno 3.267 Srba.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine. Za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice, Bratunca i okolnih mesta niko, do sada, nije odgovarao pred sudovima u BiH.

Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Orića i 2006. godine izrekao mu zatvorsku kaznu od dve godine, zato što nije sprečio zločine nad Srbima. U žalbenom postupku prvostepena presuda je preinačena, a Orić oslobođen bilo kakve krivice.

Pomen stradalim Srbima na području Bratunca i Srebrenice održava se u organizaciji Odbora za obeležavanje događaja iz oslobodilačkih ratova pri Vladi Republike Srpske.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи