Sećanje na žrtve logora Jadovno

Prvi put posle sedam decenija u Hrvatskoj održan pomen za žrtve ustaškog logora Jadovno. Vence položili predsednik Hrvatske i izaslanici predsednika Srbije i Republike Srpske. Žrtvama služeni parastos i kadiš.

Na planini Velebit kod Gospića danas je održana komemoracija za više od 40.000 žrtava nekadašnjeg ustaškog logora Jadovno.

Komemoraciji su prisustvovali hrvatski predsednik i vicepremijer Ivo Josipović i Slobodan Uzelac, izaslanik predsednika Srbije Mlađan Đorđević i izaslanik premijera Republike Srpske Savo Lončar.

Đorđević je, u ime države Srbije, položio venac na spomen-obeležje u Jadovnom, rekavši da je Jadovno mesto gde ne treba dolaziti s mržnjom, nego s ljubavlju.

"Smatram da u spomen na žrtve Jadnova treba da dolaze Srbi, Hrvati, jevreji i drugi radi zajedničkih poruka mira i ljubavi", rekao je Đorđević.

Komemoraciju kod Šaranove jame, blizu mesta nekadašnjeg logora, koji je postojao od maja do avgusta 1941. godine, organizovali su Srpsko narodno veće, koordinacija jevrejskih opština i Savez antifašističkih boraca i antifašista, uz Udruženje potomaka žrtava logora "Jadovno 41" iz Banjaluke.

Skupu je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi, među kojima i predstavnici Srpske manjinske samouprave iz cele Hrvatske, bivši borci i aktivisti nevladinih organizacija, koji su zajedno sa službenim delegacijama položili vence i zapalili sveće za pobijene, od kojih je Srba bilo više od 38.000.

Josipović je izjavio da je antifašizam ugrađen u temelje hrvatske države i naglasio da je u Hrvatskoj još previše uništenih spomenika, previše zaboravljenih žrtava i previše relativizovanja zločina koji su počinjeni u Drugom svetskom ratu, ali da će se on boriti da se takvo stanje promeni nabolje.

Josipović je za 27. jul najavio otkrivanje spomenika ustanicima u Srbu, koji je finansirala hrvatska vlada.

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac je rekao da se u Hravtskoj u poslednjih 20 godina prema žrtvama nacističkog, fašističkog i ustaškog terora vodila politika zaborava i destrukcije njihovih spomenika.

Pupovac je izrazio protivljenje politici izjednjačavanja žrtava i istakao da takva strategija koja se vodila u Hrvatskom saboru i uz pozivanje na dokumente Saveta Evrope o osudi komunističkih zločina neće proći.

Jasenovac ne može biti isto kao i Blajburg, a Jadovno ne može biti isto kao i Tezno, naglasio je Pupovac.

Predsednik Udruženja "Jadovno 1941" Dušan Bastašić je kazao da je Jadovno mesto za tugovanje za potomke žrtava tog logora, kao i za sve one koje ih cene, dok je za potomke ubica ovo mesto za stid.

Skupu su se obratili u ime Saveza boraca Mirko Mećava, a u ime jevrejskih opština predsednik Ognjen Kraus.

Oni su naglasili velike zasluge karlovačkog istoričara Đure Zatezala, koji je u više decenija svog rada došao do toga da je u Jadovnu bilo više od 40.000 žrtava, a istovremeno je otkrio i imena oko 10.500 žrtava logora.

Na mestu Šaranove jame parastos je služio vladika gornjokarlovački Gerasim sa sveštenstvom i monaštvom Gornjokarlovačke eparhije, dok je rabin zagrebački Lićijano Prelevih služio kadiš, jevrejsku molitvu za mrtve. Na Šranovoj jami, jednoj od 32 jame u kojoj su bacene žrtve, postavljena je obnovljena spomen-tabla koja je tamo stajala do 90-ih godina prošlog veka.

Čas istorije održao je karlovački istoričar Đuro Zatezalo.

Vladika Gerasim održao je danas parastos i u zalivu Slana na Pagu, gde je bila ispostava logora i gde će takođe biti postavljena nova spomen-ploča.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи