Parastosi za žrtve logora u Jadovnom

U sabornom hramu Svetog Nikole u Karlovcu, i u drugim crkvama Gornjokarlovačke eparhije održan parastos žrtvama ustaškog logora Jadovno, u kome je u leto 1941. godine ubijeno preko 40.000 ljudi, najviše Srba.

U crkvama Gornjokarlovačke eparhije i u sabornom hramu Svetog Nikole u Karlovcu, danas je održan parastos žrtvama ustaškog logora Jadovno u kome je, za samo tri meseca postojanja, u leto 1941. godine ubijeno preko 40.000 ljudi, najviše Srba.

Parastos je održan i u maloj crkvi Svetog Save na Vračaru u Beogradu, a služili su ga sveštenici tog hrama, koji su podsetili na nevine žrtve Jadovnog.

Parastosi su služeni u Banja Luci i Trebinju u Republici Srpskoj.

Parastosi žrtvama Jadovnog danas su održani i u sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu i manastiru Krka kod Knina, u Hrvatskoj.

Parastosi na području Gornjokarlovačke eparhije na čijem se području, blizu Gospića u Lici, nalazi Jadovno održani su s blagoslovom episkopa Gerasima.

Parastos u crkvi u Zagrebu održali su protojerej stavrofor Marinko Juretić, protojerej stavrofor Dušan Spasojević i đakon Branimir Jokić.

U manastiru Krki iguman manastira arhimandrit German odslužio je pomen novomučenicima jadovinskim i svim ostalim novomučenicima koji su postradali u poslednjim ratovima a od kojih je veliki broj postradao i u Dalmaciji.

U Dalmamaciji nalazi se takođe nekoliko jama u koje su ustaše u Drugom svetskom ratu bacali nevine ljude samo iz tog razloga što su bili pravoslavni Srbi, saopšteno je iz Eparhije dalmatinske.

U subotu, 26. juna Srpsko narodno vijeće, Koordinacija jevrejskih opština i Savez antifašističkih boraca i antifašista, uz Udruženje potomaka žrtava logora "Jadovno 1941" iz Banja Luke i ove godine organizovati komemoraciju za žrtve ustaškog logora smrti kod Šaranove jame nedaleko od Jadovnog u koju su bacani leševi ubijenih.

Vladika Gerasim služiće parastos, a rabin zagrebački Lućano Moše Prelević, kadiš (jevrejsku molitvu za mrtve) za sve žrtve ovog stratišta.

Vladika Gerasim održaće pomen i na Pagu, u uvali Slana, gde je 1941. bila ispostava logora Jadovno i gde je takođe stradalo mnogo nevinih ljudi.

Na Šaranovoj jami i u Slani postaviće se obnovljene spomen table kakve su tamo stajale do 90-ih godina prošlog veka.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво