Gej parada u Zagrebu

Pod sloganom "Hrvatska to može progutati" u Zagrebu održana deveta gej parada. Grupa od oko petsto građana prošetala hrvatskom prestonicom. Uhapšena tri pripadnika ekstremne desničarske organizacije koji su napali nekoliko učesnika parade.

U Zagrebu je deveti put održana gej parada pod sloganom "Hrvatska to može progutati". Prema pisanju hrvatske štampe, ni ovogodišnja parada nije prošla bez incidenta.

U centru Zagreba uhapšena su trojica muškaraca koji su napali nekoliko građana koji su se kretali u povorci. Za sada nema informacija o tome da li je neko tom prilikom povređen.

Ovogodišnja manifestacija, u kojoj su učestvovali i aktivisti iz Srbije, posvećena je slobodi seksualnog izražavanja i različitosti seksualnih praksi.

Skup su obezbeđivale jake policijske snage, kako ne bi došlo do sukoba učesnika gej parade i omladine ektremno desničarske Hrvatske čiste stranke prava.

Hrvatski mediji prenose da je broj policajaca u Zagrebu bio gotovo isti kao i broj građana koji su učestvovali u paradi.

Paradu ponosa podržao je i hrvatski predsednik Ivo Josipović i poznati glumac Rade Šerbedžija.

Oko 500 učesnika devetog "Zagreb prajda" prošetalo je centralnim ulicama hrvatske prestonice, a na trgu Bana Jelačića organizovali su masovno ljubljenje ispod zastava duginih boja, čime je, kako kažu, proslavljena sloboda seksualnog i rodnog izražavanja.

Organizatori povorke ponosa pozvali su građane da dignu glas i marširaju protiv fašizma, rasizma, šovinizma, ksenofobije i homofobije.

Protest ekstremnih desničara

U isto vreme održana je i antigej parada, u organizaciji omladine Hrvatske čiste stranke prava.

Protest su organizovali jer im je, kako ističu, neprihvatljivo promovisanje takvog načina života.

Orgaizatori "Zagreb prajda" danima su uoči manifestacije upozoravali na maguće napade i tražili zabranu "anti-gej" okupljanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske dozvolilo je održavanje antigej protesta, pod objašnjenjem da ne postoji opsanost za sigurnost građana.

Povorku ponosa i ponašanje policije nadgledali su predstavnici organizacije "Amnesti Internešnl".

Masovna gej parada održana je i u Berlinu. Ulicama je, u opuštenoj atmosferi, prodefilovalo više hiljada pripadnika LGBT populacije.