Hrvatska izlazi iz "balkanske faze"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je večeras na Brionima da Hrvatska živi poslednje trenutke "balkanske faze", odnosno faze postkonflikata, i založio se za ulazak u EU svih zemalja regiona.

Kako prenose hrvatski mediji, na prijemu za ambasadore akreditovane u Hrvatskoj, Josipović je istakao da je to moguće pre svega zahvaljujući izvesnosti približavanja Evropskoj uniji.

Naglasio je da proširenje EU ne sme da stane sve dok poslednja zemlja jugoistoka Evrope ne uđe u EU.

Kao potvrdu da Hrvatska izlazi iz "balkanske faze", hrvatski predsednik je naveo dogovor o arbitraži sa Slovenijom, čime je, kako je kazao, napravila veliki iskorak prema političkoj kulturi kompromisa.

"Verujem u naše prijatelje Slovence i verujem da će slovenački plebiscit sutra potvrditi odluku parlamenta", naglasio je Josipović.

"Premijerka (Jadranka) Kosor i ja, politikom zatvaranja sporova iz prošlosti s jugoistočnim susedima želimo tu kulturu kompromisa presaditi i ojačati u susedstvu", rekao je Josipović.

Prijemu u Beloj vili na Brionima prisustvovalo je oko sto ambasadora.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 06. jun 2010, 23:32) - vlasta [neregistrovani]

ok

Lepo, drago mi je zbog Hrvatske. Doduse, put je trajao cele dve decenije i nije bio poplocan sankcijama. Ako oni misle da se isplatilo, to je sasvim ok.

(nedelja, 06. jun 2010, 22:20) - anonymous [neregistrovani]

balkanska faza

Drzave bivse Yu ce ulaziti u EU pod uslovom da ne mogu osporavati jedne druge za ulazak u Uniju. Tako ce se izbeci taj problem.

(nedelja, 06. jun 2010, 16:17) - anonymous [neregistrovani]

Pohvalno..

Jako lep i ohrabrujuci stav gospodina Josipovica.Dobro je sto na Balkanu pocinju da dolaze do izrazaja ljudi koji su za kompromise i konstruktivno resavanje problema,umesto prepucavanja,kao sto je to bilo u proslosti.

(nedelja, 06. jun 2010, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

balkanska faza

A ko pretsednice Josipovicu garantuje da 'balkanska faza' ne postoji i u EU. Pogledajte spor Grcke sa Makedonijom. Ucenama, pretnjom, zloupotrebom prava veta koje koristi jedna clanica EU je tipicno balkansko ponasanje, koje nije svojstveno samo za drzave bivse Jugoslavije. I vasa Hrvatska ako udje EU, a na vlast dodju neki hardlineri, recimo hercegovacko krilo HDZ i pocnu da uslovljavaju Srbiju na svom evropskom putu.