Josipović sa Dodikom

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao u Derventi da je stav premijera Republike Srpske Milorada Dodika put koji otvara povratak Hrvata u Republiku Srpsku. Dodik pozvao sve izbegle Hrvate da se vrate u RS. Delegacije hrvatske i BiH odale poštu svim nevinim žrtvama.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović boravi u poseti Bosni i Hercegovini. Josipović je izjavio u Derventi da su reči koje je čuo od premijera Republike Srpske Milorada Dodika put koji otvara povratak Hrvata u Republiku Srpsku i svih onih koji se još nisu vratili u svoje domove.

Hrvatski predsednik je izjavio da je BiH veoma važan partner Hrvatskoj, koja podržava njenu celovitost i ravnopravnost svih njenih naroda.

"Mirna, stabilna i prosperitetna BiH, uređena onako kako žele njena tri konstitutivna naroda ono je što želi i Hrvatska i za šta se zalaže. Sve želje koje imamo za Hrvate u BiH imamo i za predstavnike druga dva naroda, Bošnjake i Srbe", rekao je Josipović posle sastanka s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Derventi.

Navodeći da se mali broj izbeglih Hrvata vratio u BiH, Josipović je istakao da treba učiniti sve da taj povratak bude održiv.

"Na sastanku sam čuo podatak da se na ovo područje nije vratilo ni deset odsto ljudi. Takođe je rečeno da se ni domaće ni međunarodne donacije nisu dovoljno fokusirale na ovaj prostor i to se u narednom periodu mora promeniti", istakao je Josipović.

Josipović je naveo da očekuje da se intenzivira povratak Hrvata u RS, izražavajući nadu da sve političke stranke u Hrvatskoj, kao i hrvatske stranke u BiH imaju jedinstven stav u pogledu potrebe povratka ljudi u predratna mesta življenja.

Premijer Republike Srpske je pozvao sve izbegle Hrvate da se vrate u RS, poručujući da im Vlada RS garantuje bezbednost.

Dodik je najavio da će otići u Hrvatsku da bi se u direktnom razgovoru sa izbeglim Hrvatima koji žele da se vrate na područje RS, upoznao sa njihovim konkretnim problemima i potrebama.

"Stabilnost i održivost BiH u okviru Dejtonskog sporauzma nije upitna, kao ni njena celovitost u okviru evropskih integracija", rekao je premijer RS.

Sastanku sa hrvatskim predsednikom u Derventi prisustvovali su predstavnici svih hrvatskih političkih stranaka u BiH, kao i predstavnica Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Lidija Korać. 

Josipović odao poštu žrtvama rata

Predsednik hrvatske, predsednik RS Rajko Kuzmanović, premijer RS Milorad Dodik i lider SDA Sulejman Tihić položili su vence na spomen obeležju srpskim žrtvama u Sijekovcu kod Bosanskog Broda položili vence i odali počast svim nevino stradalim žrtvama u proteklom ratu u BiH.

"Došli smo ovde odati počast svim nevinim žrtvama i izraziti svoje saučešće porodicama stradalih u svim narodima. Ovo pokazuje ljudski pristup i dostojanstvo i poštovanje prema žrtvama", rekao je Josipović u Sijekovcu.

Kuzmanović je naglasio da je veoma bitno s tog mesta poslati poruku svima da se "nešto slično ne desi nikada više", izražavajući uverenje da je poseta hrvatskog predsednika RS najava suživota i pomirenja na tom prostoru.

Dodik je poručio da se šalje zajednička poruka da je potrebno obezbediti suživot, mir i stabilnost na tom području.

Lider SDA Sulejman Tihić ponovio je da se danas odaje počast žrtvama svih naroda u BiH, poručujući da nema kolektivne krivice naroda, ali da svi koji su počinili zločine treba da budu izvedeni pred sud pravde.

Delegacije su iz Sijekovca otputovale u Briševo i Kozarac kod Prijedora, gde će odati počast hrvatskim i bošnjačkim žrtvama proteklog rata u BiH.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво