Josipović razgovarao sa Bramercom

Hrvatski predsednik Ivo Josipović razgovarao sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom o saradnji Hrvatske sa tim sudom. Pronalaženje dokumenata o akciji "Oluja", koje taj sud traži od hrvatskih vlasti, glavna tema razgovora.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović razgovarao je sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom o saradnji Hrvatske s tim sudom, posebno u vezi s pronalaženjem dokumenata o akciji "Oluja", koje taj sud traži od hrvatskih vlasti.

Kako se navodi u saopštenju iz Josipovićevog kabineta, u razgovoru je bilo reči i o međunarodnom pravosuđu i njegovoj ulozi u savremenom svetu.

Bramerc će se sutra, kako je najavljeno, sastati sa pojedinim hrvatskim zvaničnicima, nakon čega će, u četvrtak i petak, učestvovati na regionalnom skupu tužilaca na Brionima, a po povratku u Zagreb ponovo će razgovarati s predstavnicima hrvatskih vlasti.

Glavna tema razgovora Zagreba i Haga biće napredak u nalaženju "artiljerijske dokumentacije" iz hrvatske vojno policijske akcije "Oluja" u avgustu 1995. godine o zločinima nad Srbima, prilikom njihovog progona iz Kninske krajine.

Nakon posete Hrvatskoj, Bramerc će Savetu bezbednosti UN poslati pismeni izveštaj o saradnji s tom zemljom, koji će i lično predstaviti u Njujorku, najevrovatnije 18. juna.

Haško tužilaštvo već dugo traži dostavljanje artiljerijske dokumentacije iz "Oluje", a Zagreb ističe da je predao sve dokumente koje poseduje i da potpuno sarađuje sa sudom.

Bramercova ocena biće važna za odobravanje Evropske komisije za otvaranje poglavlja "Pravosuđe i osnovna prava" u pristupnim pregovorima Hrvatske sa Evropskom unijom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво