Dan nezavisnosti Crne Gore

Crna Gora obeležava četvrtu godišnjicu nezavisnosti, stečenu na referendumu 2006. godine, kada su se građani većinski odlučili za samostalnost države. Premijer Milo Đukanović najponosniji time što je Crna Gora "prepoznata kao oaza multietničke demokratije na Balkanu".

Pre četiri godine, građani Crne Gore odlučili su da zemlja izađe iz državne zajednice sa Srbijom i proglasi samostalnost. Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o državnim praznicima kojima je 21. maj proglašen Danom nezavisnosti.

Za nezavisnu Crnu Goru na referendumu glasalo je 55,5 odsto glasača, dok je ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom podržalo 44,5 odsto od ukupno 86,5 građana sa pravom izjašnjavanja.

Referendumu su prethodili pregovori u kojima je posredovala Evropska unija preko slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka, a najviše sporenja je bilo oko većine koja je potrebna da bi referendum uspeo.

Referendum je nadgledalo više od 3,4 hiljade posmatrača, od kojih 2,27 hiljada domaćih i oko 630 stranih, a samo izjašnjavanje građana je pratilo više od 630 domaćih i novinara iz regiona.

Povodom godišnjice nezavisnosti crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je da je Crna Gora "delima potvrdila da ideja nezavisnosti nije bila cilj sam za sebe niti pokušaj prevrednovanja istorije nego legitimno demokratsko pravo na izbor vlastite budućnosti".

Đukanović koji je bio vođa "Pokreta za nezavisnu Crnu Goru" kazao je da ipak ne treba glorifikovati činjenicu obnove nezavisnosti, uporedivši to sa obavezom roditelja da svojoj deci naprave kuću.

Premijer je rekao da je najponosniji time što je Crna Gora "prepoznata kao oaza multietničke demokratije na Balkanu".

Povodom četvrte godišnjice obnove državne nezavisnosti, Đukanović je na Cetinju priredio svečani prijem, kome, međutim, nisu prisustvovali predstavnici opozicije.

Predsednik Skupštine Crne Ranko Krivokapić je, u čast Dana nezavisnosti, položio venac u Mauzoleju Petra Drugog Petrovića Njegoša na Lovćenu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво