Crna Gora pred izbore

Prvi put ujedinjena opozicija u Crnoj Gori, lokalne izbore diže na državni nivo, za razliku od vladajućeg DPS-a koji insistira na rešavanju lokalnih problema.

Kampanja za izbore koji će u 14 crnogorskih opština biti održani 23. maja, zahuktala se tek u nedelji za nama. 

Prošle su tačno četiri godine od referenduma o državno-pravnom statusu i kampanje koju je obeležio Mašan Bušković.

Crna Gora sada nema novog Mašana, ali su opet aktuelne optužbe o kupovini glasova. Opozicija optužuje vlast da, najčešće gubitkom posla, plaši birače koji su, pokazuju zvanični podaci, sve zaduženiji i sve neredovniji u otplati kredita.

Vlast negira optužbe, tvrdi da mirno čeka 23. maj, jer iza njih, kako navodi, stoji veliki partijski rad.

"Naša opozicija nije svesna da je podignut nivo demokratske kulture u Crnoj Gori. Ne može se jeftinim štosevima doći na vlast, nego morate pokazati da znate šta hoćete i da znate kako to da ostvarite", rekao je Milo Đukanović Milo Đukanović iz Koalicije Evropska Crna Gora. 

Vlasti, koja nastupa pod imenom Evropska Crna Gora, prvi put se suprotstavlja udružena opozicija, i to pod imenom "Bolja Crna Gora".

"Da bi Crna Gora postala evropska država ona mora biti bolja. Mi hoćemo da iskorenimo kriminal i korupciju. Obračunaćemo se sa organizovanim kriminalom i pomirićemo Crnu Goru. To je ono što smo shvatili kao važan zadatak i što od nas očekuju građani Crne Gore", rekao je Andrija Mandić iz koalicije "Bolja Crna Gora". 

Ipak, ni ove izbore ne mimoilazi oprobani scenario: ministri su se razleteli po zemlji, obećavaju poslove i povoljne kredite. Ipak, jedna državna manifestacija presela je gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši.

U danu kada je otvorio Sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom, nastavljeno je suđenje u sporu koji protiv njega vodi slabovida devojka, jer joj je svojevremeno zabranio da na posao dolazi u pratnji psa vodiča.

Na sve se obraća pažnja ovih dana, pa tako bele košulje opozicionih lidera, koje treba da simbolizuju njihovu čistu prošlost, vlast drugačije tumači.

"Umesto da se potrude da kandiduju jedan program koji će građanima Crne Gore nuditi bolje šanse od onog programa koji  mi nudimo, oni se služe jeftinim trikovima, belim košuljama i maramama koje samo asociraju da su se predali pre izbora", rekao je Đukanović.

"Bolja Crna Gora je savez demokratskih stranaka koje zaista žele da se bave rešavanjem životnih problema svih građana u Crnoj Gori, a ne problemima bilo koje političke elite ili bilo kojeg političara", rekao je Srđan Milić iz Koalicije Bolja Crna Gora.

Na nedeljnim lokalnim izborima, Podgorica je najkrupniji zalogaj i za prvi put udruženu opoziciju i za prvi put razjedinjenu vlast DPS-a i SDP-a.

Od rezultata izbora u glavnom gradu zavisiće i da li će Albanci dobiti opštinu Tuzi, koju im vlast obećava duže od decenije.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 18. maj 2010, 13:07)
anonymous [neregistrovani]

...

Srećno opoziciji! Vrijeme je za promjene, vrijeme je za BOLJU Crnu Goru! Narode, probudi se!!!

(ponedeljak, 17. maj 2010, 20:12)
anonymous [neregistrovani]

Milo

Od svih najgorih najbolji je ipak Milo.Kako mogu gospoda iz opozicije da se nadaju pobjedi kada vise od pola njih do dana danasnjeg ne priznaju Samostalnost Crne Gore ,niti zastavu ,niti himnu,Mogu da zaborave ,nikada ga sa tom metodom ne mogu pobjediti.Liberal iz Hamburga,Danijel.

(ponedeljak, 17. maj 2010, 19:35)
anonymous [neregistrovani]

napred

zivela sloboda zivela nasa Crna Gora..stop kriminalu..zivela bolja Crna Gora.

(ponedeljak, 17. maj 2010, 18:40)
radasin [neregistrovani]

dragojlo

bi rekao-nemo se ljutis, ja s tem nem nista. pa zar neko stvarno misli da ce se braca crnogorci, doduse nazovi, tako lako osloboditi jarma koji su im, s oprostenjem, navukli milo i komp.? bar ne mirnim putem jer ne verujem da ce se tako lako predati i otici iza brave, ako je pravde.

(ponedeljak, 17. maj 2010, 14:41)
Влада [neregistrovani]

доста је било

Нека победе Бољи!

(ponedeljak, 17. maj 2010, 12:54)
Beranac [neregistrovani]

pocetak kraja

Vjerujem da je ovo stvarno pocetak kraja ove nase nevolje zvane Djukanovic + familija +kumovi.

(ponedeljak, 17. maj 2010, 12:21)
anonymous [neregistrovani]

vidjecemo

u skoroj buducnosti ce doci istina na vidjelo pa ce neki koji su na vlasti nazalost morati da odu s one strane brave,hvala

(ponedeljak, 17. maj 2010, 11:53)
anonymous [neregistrovani]

Med i mlijeko

Izbori će pokazati kako gradjani ocjenjuju
protekle četiri "nezavisne" godine, da li
koritom Morače i drugih rijeka sada teku med
i mlijeko.

(ponedeljak, 17. maj 2010, 11:50)
dusan [neregistrovani]

pljevlja

"Уместо да се потруде да кандидују један програм који ће грађанима Црне Горе нудити боље шансе од оног програма који ми нудимо, они се служе јефтиним триковима,..."
zato se vas kandidat izjasnjava o saricu i drugarima kao o finim momcima koje on poznaje i koje ne bi prijavio i da zna gde su.
da li je to vas program? razvoj lokalnih samouprava u saradnji sa finim momcima...

(ponedeljak, 17. maj 2010, 11:36)
anonymous [neregistrovani]

PG

nista s nece promjeniti,opozicija ce zadrzati gradove u kojima i sada ima vecinu u lokalnoj samoupravi,a moguce je da DPS i SDP preuzme od njoh jos koju opstinu,jer ce ove dvije partije nakon izbora praviti koaliciju