Hrvatska gradi autoput kroz BiH

Deo Jadransko-jonske magistrale kroz Bosnu i Hercegovinu najverovatnije će graditi Hrvataska. Putni pravac prolazio bi hercegovačkim zaleđem, odnosno područjem između Stoca i Neuma, a zatim između Trebinja i Dubrovnika.

Hrvatska će, verovatno, dobiti koncesiju za gradnju dela Jadransko-jonskog autoputa koji prolazi kroz BiH, čime će ujedno biti rešeni i svi nesporazumi vezani za južno čvorište između dve države na "Koridoru 5c".

Ministar saobraćaja i komunikacija Federacije BiH Nail Šećkanović izjavio je za sarajevsko "Oslobođenje" da će o tome uskoro biti vođeni konkretni razgovori predstavnika entitetskih i državne vlasti BiH.

O ponudi da se Hrvatskoj dodeli koncesija za gradnju dela ključne jadranske saobraćajnice preko teritorije BiH predstavnici dve države su već razgovarali pre dve sedmice.

Pomenuti magistralni putni pravac kroz BiH prolazio bi, kako se navodi, hercegovačkim zaleđem, odnosno područjem između Stoca i Neuma, a zatim između Trebinja i Dubrovnika.

Spoj "Koridora 5c" i Jadransko-jonskog autoputa bio bi kod mesta Bijača, kako je to i ranije bilo predviđeno iako je bilo zagovornika da se to spajanje premesti u zaleđe Neuma.

Ukupna dužina Jadransko-jonskog autoputa od Trsta u Italiji, do Igumenice u Grčkoj iznosi oko 1.100 kilometara, ali sa pripadajućim deonicama u Italiji i Grčkoj može se računati na dužinu od 1.600 kilometara.

Kroz Crnu Goru taj autoput ide dužinom od oko 100 kilometara s tim što zaobilazi Podgoricu i ide do Rožaja i dalje ka Albaniji.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 10. jun 2009, 00:23)
anonymous [neregistrovani]

:)

Oce da privuku turiste. kada se napravi auto put mocice se doci do mora za sat vremena :) Ne laje cuko zbog sela,vec zbog sebe

(utorak, 09. jun 2009, 22:26)
anonymous [neregistrovani]

шта ми радимо

Zmajevi su, imaju ekstra ceste :D

(utorak, 09. jun 2009, 19:11)
Коста [neregistrovani]

шта ми радимо

А шта ми радимо не можемо годинама даљ завршимо коридор10 који иде већином све равницом,а Хрвати изградили ауто пут од Загреба ка Сплиту где су све тунели и мостови.Провозај те се кроз те тунеле па ће те видети какво осветљење имају а ми направили један код Ужица и када уђете у њега једва да се види неко светло.

(utorak, 09. jun 2009, 19:04)
anonymous [neregistrovani]

auto-put

stvarno,svaka vama cast za izgradnju auto-puteva.naljepse puteve imate na prostorima bivse jugoslavije.a nasi samo filozofiraju.

(utorak, 09. jun 2009, 18:48)
anonymous [neregistrovani]

ocu vise autoput!

zavidim im....

(utorak, 09. jun 2009, 17:35)
anonymous [neregistrovani]

Rad i red

Da, ali oni rade i ne pricaju, a nasi samo pricaju a ne rade nista .... Necemo mi nikad u EU..

(utorak, 09. jun 2009, 17:18)
PEPI [neregistrovani]

auuu

Ako možete, provozite se, od Zagreba do Splita, pa da vidite, što je auto-put. Vožnja, Zagreb-Rijeka, ostaje vam za drugu priliku. Uživajte

(utorak, 09. jun 2009, 14:35)
anonymous [neregistrovani]

.

Cinjenica je da Hrvatska ima najbolju logistiku i operativu sta se tice gradenja

(utorak, 09. jun 2009, 14:19)
anonymous [neregistrovani]

auuu

A naša vlast obećala do 2012 da će izgraditi autoput od Novog Sada do Šapca... Samo da potsetim da je ceo Srem i Mačva samo ravnica izuzev Fruškogorskog dela i ima celih 70km a frekvencija saobraćaja je već i zvanično premašila 11000 vozila. Smešni smo...