Jelinčić za nove granice

Lider Slovenačke desnice Zmago Jelinčić predložio menjanje granica na prostoru bivše SFRJ. Pokrenuo inicijativu kod slovenačke vlade i Saveta Evrope.

Lider Slovenačke nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčić ocenio je da je njegov predlog novog crtanja granica na tlu bivše Jugoslavije od koristi i za Srbiju, a ne samo za Sloveniju, koja ima teritorijalni problem sa susednom Hrvatskom.

U intervjuu za frankfurtske "Vesti" rekao je da je njegova stranka pokrenula inicijativu kod slovenačke vlade, ali i kod Saveta Evrope i drugih evropskih institucija, da se organizuje međunarodna mirovna konferencija kako bi se konačno stavila tačka na međudržavne granice, jer takve konferencije zapravo nije ni bilo.

"Učestvovale bi sve bivše jugoslovenske republike, osim Makedonije, koja nije bila obuhvaćena ratom 90-ih, kao ni Kosovo, koje je unutrašnje pitanje Srbije", rekao je Jelinčić.

"Paralelno ćemo organizovati u Brčkom drugu međunarodnu konferenciju o sukcesiji Jadranskog mora i pitanja državnih granica. Iz svake republike bila bi pod dva referata na ovu temu", objasnio je Jelinčić.

Na pitanje ko se odazvao njegovom pozivu, Jelinčić je odgovorio da trenutno spisak učesnika nije konačan, ali da zna da će doći predstavnici iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, i naravno Slovenije.

Na konstataciju da je "Badinterova komisija" zauzela stav da se SFRJ može raspadati po administrativnim linijama republika, Jelinčić je ukazao da je ta komisija bila vremenski ograničena i nije bila arbitrarni organ, te da zato ona danas treba da se nadogradi međunarodnom konferencijom kako bi se konačno stavila tačka na pitanje međudržavnog razgraničenja bivših jugoslovenskih republika.

"Uvek je pametno da se udružite protiv zajedničkog neprijatelja, a to je Hrvatska koja ima granične sporove sa svima. I sa Slovenijom, i sa Srbijom i BiH i Crnom Gorom", kaže Jelinčić i dodaje da "kada se bude suočila sa četiri fronta onda će i Evropa da uvidi da je to veliki problem koji mora da se reši na nivou Saveta Evrope i EU".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара