Bajden u BiH: Idete pogrešnim putem

Potpredsednik SAD Džozef Bajden ocenio da BiH ide pogrešnim putem i zatražio ustavne reforme. Američka pomoć ako BiH krene "pravim putem". Dodik protiv "tumačenja" Dejtona. BiH nedovoljno napredovala na putu ka EU, izjavio Solana.

Drugi čovek Bele kuće upozorio je predstavnike bosanskih vlasti, nevladinih organizacija i predstavnike društvenog i političkog života, da BiH "sada ide pogrešnim putem", poručujući tamošnjim političarima da mogu da račanaju na podršku SAD ukoliko "naprave pravi izbor".

"U BiH već tri godine traje uspon nacionalističke retorike. Bili smo svedoci pokušaja da reforme budu vraćene unazad. To mora prestati", upozorio je Bajden u govoru u parlamentu BiH.

"To možete uraditi i sa dva entiteta. Nas ne interesuje kako ćete da se organizujete. Ako ne uspete da se pridružite EU ostaćete među najsiromašnijim državama u Evropi. Sudiće vam istorija i vaša deca ako propustite tu mogućnost", rekao je Bajden.

Zamenik Baraka Obame je, takođe, naglasio da međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko i OHR imaju punu podršku SAD.

"Vrata Evrope su otvorena i SAD će vam pomoći da prođete kroz ta vrata", dodao je Bajden.

Pred govor u parlamentu BiH, Bajden se satao sa članovima Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem, a tokom večeri odvojeno će se sastati i sa čelnicima SNSD-a Miloradom Dodikom i Stranke za BiH Harisom Silajdžićem

Drugi čovek Bele kuće doputovao je u Sarajevo u društvu Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane. Sastanku zvaničnika BiH, EU i SAD-a prisustvuju specijalni predstavnik EU Valentin Incko i američki ambasador u BiH Čarls Ingliš.

Obamin zamenik u Sarajevu je bezbedan, a obaveštajne službe ne raspolažu saznanjima o mogućim pretnjama, prenose mediji u BiH.

Nivo bezbednosti podignut na najveći mogući nivo, a bezbednosne službe intenzivno sarađuju sa američkim obaveštajnim službama, rekao je ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović.

Sarajevo smatra da od današnje posete Džozefa Bajdena zavisi i ubrzanje puta BiH prema EU i NATO ali i predstavlja signal da će Balkan i u narednom periodu "ostati u fokusu" interesa Vašingtona.

Tokom posete Sarajevu Solana je izjavio da je se situacija u BiH razvija u pozitivnom smeru i da je bezbednosna situacija stabilnija.

"Mogućnost BiH da se približi EU je veća pošto politički lideri idu u pravom smeru. Žao mi je što ponekad čujem nacionalističku retoriku", rekao je Solana prilikom posete bazi EUFOR-a u Butmiru.

"Zajedničkom posetom želimo da ohrabimo nastavak evrointegracija zemlje jer je mesto BiH u EU i NATO, ali narod i politički lideri moraju zajedno da rade", rekao je Solana.

Sarajevo prioritet na Zapadnom Balkanu

Ovo je "istorijski dan" za Bosnu jer poseta potpredsednika Bajdena pokazuje da je Sarajevo prioritet Vašingtona na Zapadnom Balkanu. EU pruža podršku nastavku integracija BiH, ali upozorava da je neophodno uložiti još dosta truda, rekao je Solana.

Prema njegovim rečima najpre treba rešiti pitanje "retorike političkih lidera i zakona koje donose" jer će se jedino na taj način poboljšati bezbednosna situacija u BiH.

Tokom posete Bajden će održati govor u Parlamentarnoj skupštini BiH, susresti sa predstavnicima vodećih stranaka, a najavljen je i sastanak sa predsednikom Saveta ministara BiH Nikolom Špirićem i premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Na sarajevskom aerodromu Bajdena dočekali su ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Solana će se iz Sarajeva vratiti u Brisel, dok će američki zvaničnik sam nastaviti posetu zapadnom Balkanu u okviru koje će posetiti Beograd i Prištinu.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво