Srbi putuju na izbore u Hrvatsku

Organizovanim i sopstvenim prevozom, oko 5.000 Srba krenulo je na glasanje u Hrvatsku. U ponoć počela izborna tišina pred lokalne izbore u Hrvatskoj.

Lokalni izbori u Hrvatskoj održavaju se u nedelju 17. maja, a u ponoć je počela izborna tišina.

Po prvi put se direktno biraju župani, gradonačelnici i načelnici, a najžešća bitka se očekuje za čelne ljude tri najveća grada - Zagrebu, Splitu i Osijeku, prenosi Fonet.

Prva grupa izbeglica iz Hrvatske koji će glasati na lokalnim izborima, krenula je sinoć, organizovanim autobuskim prevozom iz Beograda.

Za besplatan prevoz do biračkih mesta obezbeđeno je oko 110 autobusa koji će iz Beograda i Novog Sada birače voziti do severne Dalmacije, Like, Korduna, Banije i zapadne Slavonije.

Procene su da će na izbore u Hrvatskoj, organizovanim i sopstvenim prevozom, otići više od 5 hiljada Srba.

"Mi Srbi iz Hrvatske koji živimo u Srbiji, ovim značajnim odazivom šaljemo jednu značajnu poruku da svoja prava želimo rešavati na jedan demokratski, civilizovani način, da mi želimo jednu bolju Hrvatsku u kojoj će svi građani biti jednaki i u kojoj će svi građani, i Srbi i Hrvati ostvariti sva svoja prava, imovinska, statusna i stečajna", rekao je RTS-u predsednik "Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji" Miodrag Linta.

Danas će iz Beograda krenuti još jedna grupa za Zapadnu Slavoniju, a u popodnevnim satima i 5 autobusa za Obrovac.

Po Ustavnom zakonu na lokalnim izborima u Hrvatskoj, Srbi u oko 70 gradova i opština imaju pravo na mesto zamenika načelnika i zamenika gradonačelnika, a u oko 10 županija na mesto zamenika župana.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво