Stajnberg u BiH

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg i španski šef diplomatije Migel Anhel Moratinos započeli seriju razgovora u Sarajevu o kompleksnoj političkoj situaciji u BiH. Pitanja ubrzanja reformi i sprovođenja ustavnih promena naći će se još jednom pred liderima u BiH.

Prvog dana balkanske turneje, zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg posetio je Ljubljanu i Sarajevo, gde se zajedno sa predstavnikom Evropske unije, šefom španske diplomatije Migelom Anhelom Moratinosom, sastao sa članovima Predsedništva BiH i sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom.

Zamenik američkog državnog sekretara iskazao je podršku američke administracije BiH na putu ka NATO i EU i naglasio da SAD žele da budu partneri u, kako je rekao, prevazilaženju problema u BiH.

Stajnberg je naglasio da je potrebna dinamika u procesu napredovanja ka NATO-u i EU, kao i da SAD žele da BiH ide koracima koji će je dovesti do toga da bude spremna da preuzme odgovornost za članstvo u NATO i EU.  

O konkretnim merama usmerenim ka reformama u BiH, Stajberg i Moratinos će sutra razgovarati sa zvaničnicima BiH i političkim liderima sedam stranaka, sa kojima će razmotriti "Madridsku dekaraciju". Nakon tih razgovora, zamenik američkog državnog sekretara putuje u Beogradu.

Eventualnim prihvatanjem Madridske deklaracije, lideri u BiH obavezali bi se na ubrzanje reformi i sprovođenje ustavnih promena posle parlamentarnih izbora u oktobru. U tom slučaju, deklaracija bi bila potpisana 19. ili 20. aprila u Španiji.

Moratinos je najavio održavanje sastanka na visokom nivou u junu u Sarajevu, na kojima bi predstavnici zemalja članica EU i SAD razgovarali o budućnosti Zapadnog Balkana.

Prema rečima Moratinosa, to je zapravo poruka da je evropska budućnost BiH i zemalja Zapadnog Balkana nepovratna, ali i da BiH izražava spremnost da stvori pretpostavke napretka na putu ka integracijama.

SAD podržava dijalog u regionu 

Zamenik američkog državnog sekretara razgovarao je u Ljubljani sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom o situaciji na zapadnom Balkanu. Stajnberg je dao podršku procesu koji su vođe država na Zapadnom Balkanu pokrenule na nedavno održanoj konferenciji na Brdu kod Kranja.

"Zajedno sa drugim zemljama, SAD pokušavaju da urede odnose u regionu nakon što je postalo jasno da je Dejtonskim sporazumom postignut mir, ali ne i blagostanje i stabilnost u regionu", rekao je slovenački premijer.

Stajnberg je izrazio zahvalnost Pahoru za ocene, znanje i uvid u situaciju u regionu, a posebno u BiH, i naglasio da SAD odlučno podržavaju proces započet na Brdu kod Kranja, navodeći da je Slovenija je tim procesom na sebe preuzela "ogroman izazov".

Slovenija "ne samo koristi već i doprinosi bezbednosti", naveo je Stajnberg, istakvši da je ona već niz godina važan partner SAD u suočavanju sa raznovrsnim izazovima. Važan dokaz te saradnje i podrške jeste i vođstvo koje je Pahor preuzeo u rešavanju problema država na Zapadnom Balkanu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара