Tompson oslobođen, Srbi i Jevreji ogorčeni

Nevladine organizacije Srba i Jevreja u Hrvatskoj osudile odbacivanje krivične prijave protiv Marka Perkovića Tompsona. Tužilaštvo odluku pravda činjenicom da pevač nije pozdravljao ustaškim pozdravom, već da se pozdrav čuo iz pozadine.

Nevladine organizacije Srba i Jevreja u Hrvatskoj osudile su odbacivanje krivične prijave protiv pevača Marka Perkovića Tompsona.

Županijsko tužilaštvo u Zagrebu je prijavu odbacilo uz ocenu da na koncertu 30. maja prošle godine Perković nije koristio ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Tužilaštvo je, bez sprovođenja adekvatne istrage, ocenilo da pevač tokom koncerta nije pozdravljao ustaškim pozdravom, već se pozdrav čuo iz pozadine, na početku pesme kao da je snimljen na matricu.

Odbačene su i prijave, podnete protiv nepoznatih lica, koja su nosila ustaške oznake. Tužilaštvo je priznalo da je takvih lica bilo i da su ona manifestovala moralno neprihvatljivo ponašanje, ali ne u meri da bi to bilo okarakterisano kao krivično delo.

U zajedničkom saopštenju "Zajednica Srba u Hrvatskoj" i jevrejska organizacija "Margelov institut" iz Zagreba ističu da su 11. maja podneli predlog optužnice protiv Tompsona i više nepoznatih lica zbog krivičnih dela na koncertu održanom 30. maja prošle godine u Zagrebu.

Organizacije navode da su na koncertu izvođene pesme sa službenim ustaškim pozdravom, da je korišćen ustaški pozdrav i da se pozivalo na ubistva Srba, uz prisutnu ustašku ikonografiju i vređanje službene zastave Hrvatske uz koju su isticane ustaške zastave.

Predlog optužnice usledio je nakon odbacivanja krivične prijave koju su "Zajednica Srba", "Margelov institut" i "Udruženje mladih antifašista Zagreba" podneli 24. jula prošle godine, a koju je Županijsko tužilaštvo u Zagrebu odbacilo u decembru.

"Nesankcionisanjem grupa koje propagiraju ustaški zločinački režim i pozivaju na ubistvo jedne zakonom i ustavom štićene nacionalne manjine šalje se poruka, da se takvo ponašanje toleriše od strane hrvatskog sudstva", ističu organizacije.

"Smatramo da hrvatsko pravosuđe treba i mora oštro reagovati na takve pojave masovnog i otvorenog iskazivanja filoustaštva, naročito kad je ono javno i kad se koristi u svrhu zastrašivanja i upućivanja pretnji hrvatskim građanima srpske nacionalnosti", navodi se u saopštenju.

Saopštenje se završava pozivom hrvatskom pravosuđu da učini sve da se takvo ponašanje efikasno suzbije. Manjinske organizacije ističu da će o ovom negativnom sudskom rešenju upoznati međunarodne faktore i evropske institucije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво