Skoplje neće Severnu Makedoniju

Makedonija odbacila novi predlog za rešenje 18 godina dugog spora sa Grčkom oko imena te države. "Republika Severna Makedonija" neprihvatljiva. Spor, čije je rešenje ključ za ulazak Makedonije u NATO i EU, se nastavlja.

Ministar inostranih poslova Makedonije Antonio Milošoski izjavio je da je ime "Republika Severna Makedonija", neprihvatljivo za tu bivšu jugoslovensku republiku, "zato što je ta ideja jednostrana i odgovara samo Grčkoj".

Izjava visokog zvaničnika vlasti u Skoplju usledila je svega nekoliko dana pošto se Grčka, suštinski, složila sa novim predlogom posrednika Ujedinjenih nacija u ovom sporu Metjua Nimica da se mala balkanska država nazove "Republika Severna Makedonija", posle čega se pojavio tračak nade da bi već punoletni problem mogao biti rešen. 

"Ovaj spor nije samo spor oko imena i njegova poruka je uperena protiv nacionalnog i jezičkog identiteta makedonskog naroda", ocenio je Milošoski, čija je partija, VMRO-DPMNE poslednjih meseci pokrenula niz građevinskih projekata usmerenim ka buđenju antičkog identiteta meću Makedoncima.

Makedonski ministar smatra da je za Makedoniju sporno rešenje koje bi imalo geografsku odrednicu, kao i da nije potrebno da se pravi razlika u odnosu na Republiku Makedoniju, koja se nalazi na istom geografskom području od svog osnivanja.

"Ona nije promenila svoj geografski položaj ni severnije, ni južnije, ni istočnije, ni zapadnije, a od kada je osnovana kao država 1945. godine u tadašnjoj Jugoslaviji, Grčka nije imala nikakve primedbe na naše ustavno ime", rekao je Milošoski.

Nacionalno dostojanstvo ne može da se sačuva brzim odlukama. Oni koji misle tako treba da preispitaju svoje stavove, ocenio je Milošoski, i pozvao sve političare, novinare i građane Makedonije da u skladu sa međunarodnim pravom štite svoje nacionalno dostojanstvo.

Punoletan spor

Problem oko imena predstavlja prepreku za članstvo Makedonije u NATO i EU.

Spor, bespotrebno, opterećuje odnose dve države još od osamostaljenja Makedonije 1991. godine, a Grčka je severnom susedu čak, tokom 19 meseci 1993-94. godine uvela oštru ekonomsku blokadu, koja je ukinuta tek nakon ozbiljnog pritiska međunarodne zajednice.

Suštinu problema predstavlja grčki stav da se ime Makedonija može koristiti samo za severnu pokrajinu te države, insistirajući na istorijskom nasleđu koje vodi poreklo još od vremena Aleksandra Makedonskog.

Pozivanje na nasleđe slavnog antičkog državnika i vojskovođe nije strano ni vlastima u Skoplju, koji su njegovim imenom krstili aerodrom u prestonici i autoput,  dok je imenom njegovog oca Filipa kršten stadion u Skoplju.

Od 1993. godine, privremenim sporazumom, koji je takođe postignut pod patronatom svetske organizacije, Makedonija u međunarodnim organizacijama koristi rogobatno ime "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", dok se u bilateralnim odnosima sa većinom država upotrebljava ustavni naziv te država "Republika Makedonija."

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара