Hrvatska ogorčena na Bi-Bi-Si

Hrvatska oštro reaguje na reportažu britanskog novinara Bi-Bi-Sija u kojoj je ta zemlja predstavljena kao poprište nasilja, korupcije i kriminala. Zvaničnici odbacuju tvrdnje britanskog novinara kao zlonamerne i neutemeljene.

Hrvatska vlada najavila je da će uputiti oštar protest britanskoj vladi zbog reportaže Bi-Bi-Sija u kojoj je Hrvatska prikazana kao zemlja nasilja, korupcije i kriminala.

Kako su preneli elektronski mediji, zvanični Zagreb ocenio je da su tvrdnje iznete u reportaži novinara Meta Prodžera "netačne i zlonamerne".

Britanska televizija prošle nedelje objavila je i istraživanja o tajnim logorima na severu Albanije koje je formirala Oslobodilačka vojska Kosova. Istraživanja Bi-Bi-Sija naišla su na oštra reagovanja kosovskih Albanaca koji bi mogli da izgube poverenje u britansku televiziju.

Prodžer u reportaži za Bi-Bi-Si, Hrvatsku spominje u kontekstu nedavnih ubistava ćerke zagrebačkog advokata Zvonimira Hodaka, Ivane Hodak i zagrebačkog novinara i suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, ali i brojnih slučajeva korupcije u koje su bili upleteni i ugledni političari i privrednici.

U reportaži se prenose izjave nekoliko svedoka tih ubistava, podseća se na napade na novinare, a spominje se i podatak da veliki broj privrednika i tajkuna, koji su bogatstvo stekli na sumnjiv način, ima veliki ugled u društvu iako nikada nisu objasnili poreklo svoje imovine.

Prodžer navodi da je priča o tim slučajevima sasvim drugačija od idiličnih prizora Jadranske obale, koja je dobro poznata većini britanskih turista.

Na reportažu je oštro reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija, koje je odbacilo iznete navode kao "potpuno zlonamerne i neutemeljene".

Dodaje se i da je od britanske ambasade u Zagrebu zatraženo da objasni preporuku "Forin ofisa" koji građanima Britanije koji putuju u Hrvatsku savetuje maksimalan oprez "zbog pretnje terorizma i organizovanog kriminala", uz dodatak da Hrvatska ima nisku stopu kriminala te da je nasilni kriminal retka pojava.

Hrvatska vlada, kako prenosi Jutarnji list, razmatra i mogućnost da pozove na razgovor britanskog ambasadora u Zagrebu.

Zagreb smatra da su ocene iz sporne reportaže delom izazvane i nedavno usvojenim akcionim planom za turizam kojim se predviđa i ukidanje viza za pojedine zemlje poput Rusije i Ukrajine, u cilju podsticanja državljana tih zemalja da odmor provedu u Hrvatskoj.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво