U EU preko leđa Srbije

Rumunija i Bugarska uz “popust” u EU , zbog uloge u ratu protiv Srbije 1999. godine, izjavio bivši komesar za proširenje Unije Ginter Ferhojgen. Srbija ima dobru priliku da postane članica EU, ali je nerealno grčka inicijativa da to bude 2014. godine, kaže Ferhojgen.

Bivši komesar za proširenje EU Ginter Ferhojgen kaže da su Rumunija i Bugarska dobile popust za ulazak u Uniju zbog svoje uloge u konfliktu oko Kosova u proleće 1999. godine.

"Neki ljudi sada pričaju da je otvaranje pregovora i, kasnije, prijem Bugarske i Rumunije u EU bio greška, ali oni zaboravljaju da smo imali jasan geopolitički razlog za početak pregovora s te dve zemlje: rat na Kosovu!

Ne smemo da zaboravimo da je stabilnost u tom delu Evrope tada bila briga broj jedan u EU. Rumunija i Bugarska su u proleće 1999. odigrale suštinsku ulogu za stabilnost regiona", rekao je Ferhojgen za novosadski "Dnevnik".

Te dve države su "stoprocentno odradile svoj deo posla, sve ono što smo mi očekivali. Zato se ne usuđejem ni da pomislim šta bi se dogodilo na Zapadnom Balkanu da Rumunija i Bugarska nisu imale jasnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji", naglasio je Ferhojgen.

Ferhojgen za novosadski "Dnevnik" kaže da se kiparski konflikt ne može porediti sa balkanskim konfliktima: "Turska neće moći da uđe u EU bez priznavanja Kipra, a isti princip će više-manje važiti i za Srbiju. Uslovi za članstvo su vrlo jasni: ne možeš da postaneš član EU ako imaš nerešene probleme sa svojim susedima.

To za balkanske zemlje znači da konflikti moraju da budu rešeni. Lično mislim da je jasna evropska perspektiva jedini način da se reše bilateralni problemi na Zapadnom Balkanu."

Srbija ima dobru priliku da postane članica EU

Na direktno pitanje da li će Srbiji biti javno rečeno da će priznavanje Kosova biti uslov ako želi da uđe u EU, Ferhogen je rekao: "Toliko smo daleko od početka pregovora sa Srbijom da nema smisla pominjati uslove i kriterijume.

Jedino što treba uraditi sada sa Srbijom je jasno i glasno ponavaljati da Srbija ima dobru priliku da postane članica EU i da je mi želimo unutar Unije. Što jasnija i glasnija bude ta poruka, to će i odgovor Srbije biti pozitivniji."

Za inicijativu Grčke da zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU 2014. godine, na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, Ferhojgen je rekao: "Jednostavno, to nije moguće. Naravno, svako može imati političku viziju, ali ova nije realna. Nije to prvi put.

I devedestih godina prošlog veka imali smo slična obećanja, poput onog koje su dali nemački kancelar Helmut Kol i francuski predsednik Žak Širak Poljskoj da će ući u EU 2000. godine. To se, kao što znamo, nije dogodilo, a s velikim naporima smo uspeli da to realizujemo u 2004. godini.

U krugovima EU Ferhojgen slovi za najuspešnijeg komesara za proširenje, jer je uspešno vodio pregovore za prijem velikog broja zemalja 2004. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво