Državljanstvo diskreciono pravo ministra

Odobravanje zahteva za crnogorsko državljanstvo, uz zadržavanje matičnog, je pitanje diskrecionog prava, kaže ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović.

Ministar unutrašnjih poslova i državne uprave Crne Gore Jusuf Kalamperović rekao je da je odobravanje crnogorskog državljanstva uglednim ličnostima, među kojima ima i srpskih državljana, pitanje diskrecionog prava ministra.

Kalamerović je precizirao da je on do sada odobrio 26 zahteva za crnogorsko državljanstvo, uz zadržavanje matičnog, i sve su to, kako je rekao, bili zahtevi poznatih ličnosti iz oblasti kulture, filma, sporta i drugih javnih delatnosti s prostora bivše Jugoslavije, pa i iz drugih država.

"Crnogorsko državljanstvo, pored matičnog, dali smo jednom broju građana sa prostora bivše Jugoslavije jer su to tražili, a mi smo procenili da je reč o nacionalnom interesu naše zemlje. Mi državljanstvo, dakle, nikom nismo nudili", rekao je Kalamperović.

On je rekao da je te odluke je donosio rukovodeći se diskrecionim pravom ministra unutrašnjih poslova, a na predlog nadležnih ministarstava.

Kalamperović smatra da niko nema pravo da se ljuti ako mu se s tim u vezi pominje ime. "Mi time nismo želeli nikoga niti da povredimo niti da oštetimo".

"Crnogorsko državljanstvo smo dali i jednoj Egipćanki, čija je baba iz Grblja, a slučajno je i sestričina tamošnjeg ministra inostranih poslova, pa smo procenili da je u svemu tome i naš nacionalni interes da takav zahtev odobrimo", objasnio je Kalamperović.

Savez dramskih umetnika Srbije zamerio je juče ministrima unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije što pri pominjanju sporazuma o dvojnom državljanstvu između dveju država pominjana imena Milene Dravić i Dragana Nikolića.

"Savez dramskih umetnika Srbije smatra da su svojim izjavama ministri sproveli obostranu političku manipulaciju imenama javnih ličnosti", navodi se u saopštenju tog saveza i dodaje da je poznato da je političarima u predizbornoj kampanji potrebna njihova podrška i prisustvo, ali da se nakon toga zaboravi njihova prava vrednost i doprinos u kulturi.

Pokušaj novinara da sazna šta o ovom pitanju misle Milena Dravić i Dragan Nikolić ostao je bez uspeha.

Kako je rečeno u Savezu dramskih umetnika Srbije, čijim posredstvom je Tanjug pokušao da sa njima uspostavi kontakt, rečeno je da "oni ne žele u tome da učestvuju".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво